Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a lansat joi la Bruxelles, în cadrul evenimentului “EU integration – Moldova’s irreversible choice” (Integrarea în UE – opţiunea ireversibilă a Republicii Moldova), alături de partenerii săi, Asociaţia pentru Politică Externă (APE) şi European Policy Centre (EPC), raportul “După faptă şi răsplată. Cum poate susţine UE în continuare traiectoria europeană a Republicii Moldova”. La dezbatere au participat înalţi oficiali ai României şi Republicii Moldova la Bruxelles, diplomaţi din instituţii europene, policy advisori, experţilor şi cercetători din think tank-uri din diferite state membre UE.
Eugen Caras, şeful misiunii Republicii Moldova la UE, a declarat că există așteptarea Chișinăului ca, în privința vizelor, aprobarea statelor membre UE să se producă în actualul mandat al Parlamentului European (până în aprilie 2014).
“Există ambiția ca acest Acord de Asociere să fie semnat în septembrie. Agenda de asociere va fi în curând negociată și sperăm să nu dureze prea mult. Aceasta include toate elemente care trebuie abordate”, a spus Dirk Schuebel, în prezent şef al Diviziei Parteneriatul Estic – relaţii bilaterale din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, fost şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova (2009 – 2013). El a avertizat însă că reforma justiției și lupta împotriva corupției “la toate nivelurile, dar mai ales la nivel înalt” trebuie să fie priorități ale Guvernului de la Chișinau.
“Este înţelept să stabilim deadline-uri, dar trebuie să fim realiști și să nu accelerăm neapărat chestiuni care nu pot fi grăbite”, a apreciat Dirk-Jan Kop, reprezentant special pentru Parteneriatul Estic în Ministerul Afacerilor Externe al Olandei.
Raportul integral, în limba română, este disponibil pe www.crpe.ro. Raportul integral, în limba engleză, este disponibil pe platforma www.eumoldovadialogue.eu unde regăsiţi cele mai recente analize şi comentarii ale experţilor din toate statele membre legate de perspectivele şi negocierile UE – Republica Moldova.
Raportul şi platforma de dezbatere sunt lansate în cadrul proiectului „EU-Republic of Moldova Think Tank Dialogue” finanțat de Unitatea Asistență Oficială pentru Dezvoltare din cadrul Ministerului Român al Afacerilor Externe, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biroul Regional din Bratislava.