Implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dincolo de statistici. Obținerea de beneficii pentru segmente cheie din sectorul agricol și industrial al Republicii Moldova.
Perioada de implementare: februarie 2014 – decembrie 2014
Oficialii Moldoveni au finalizat acordul de liber schimb în cadrul Summitului de la Vilnius. ZLSAC reprezintă o oportunitate uriașă, oferind Republicii Moldova cadrul necesar modernizării relațiilor sale comerciale și o bază solidă pentru dezvoltarea economică prin eliminarea progresivă a tarifelor vamale și a cotelor și, printr-o armonizare extinsă a legilor, normelor și reglementărilor în diverse sectoare comerciale. Prin urmare, liberalizarea completă a schimburilor comerciale va oferi acces direct Republicii Moldova la piața unică europeană și va conduce la dezvoltare economică și îmbunătățirea competitivității.
În acest moment, este esențial pentru mediul economic din Republica Moldova să primească asistență tehnică din partea statelor membre, precum România, care au fost supuse deja acestui proces de integrare economică, pentru a putea profita din plin de beneficiile sale și a-și ajusta în mod eficient structura economică în funcție de specificitățile pieței comune europene. Prin urmare, prezentul proiect își propune să sprijine stakeholderii din Republica Moldova (agenți economici, organizații de afaceri, experți ai societății civile, Guvernul Republicii Moldova) în reducarea costurilor de ajustare și obținerea deplină a beneficiilor Zonei de Liber Schimb, mergând dincolo de previziunile economice și examinând trei segmente cheie ale sectoarelor agro-industriale din Republica Moldova (industria cărnii, industria fructelor și industria vinului).
Proiectul este implementat de Reprezentanța în Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene (CRPE – R. Moldova).
Finanțator: MATRA, Ambasada Olandei, Programul “Statul de Drept si Programul pentru Buna Guvernare”