Cum va aplica Republica Moldova standardele europene în sectorul construcțiilor

 

poza site Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene (CRPE – R. Moldova) în parteneriat cu Institutul Național de Standardizare (INS) și cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul programului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” (MPSCS), au organizat la data de 9 februarie curent, o masă rotundă cu genericul: Implementarea în Republica Moldova a standardelor europene pentru produse în sectorul construcțiilor: provocări și perspective.

Scopul organizării mesei rotunde a fost de a informa și intensifica dialogul cu reprezentanții din domeniul construcțiilor privind standardele europene adoptate în cadrul DCFTA și de a promova beneficiile utilizării standardelor europene în activitatea lor. Evenimentul a întrunit reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), INS, Inspecției de Stat în Construcții, organismelor de certificare, laboratoarelor de încercări și companiilor din sectorul construcțiilor.

Moderatorii mesei rotunde au fost Iurii Socol, director INS, Gheorghe Croitoru, șef al Direcției reglementări tehnico-economice, MDRC și Ludmila Gamurari, reprezentant CRPE – R. Moldova.

În cadrul acestui eveniment, Iurii Socol, director INS, a prezentat studiul Implementarea în Republica Moldova a standardelor europene privind produsele pentru construcții: provocări și perspective, care a fost elaborat și publicat în cadrul proiectului Informarea publicului și părților interesate despre standardele europene adoptate în cadrul  ZLSAC. Scopul elaborării acestui studiu a fost de a identifica mecanismele de tranziţie efectivă la noile standarde europene din sectorul construcțiilor, de a elabora recomandări pentru a facilita și accelera tranziția la standardele europene și de a spori eficiența acestui proces, de a elucida beneficiile asociate cu tranziția la noile standarde europene, precum și de a identifica principalele provocări pentru mediul de afaceri.

Acest eveniment a fost posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau  Guvernului SUA.