Forum Uniunea Europeană – Republica Moldova, ed. a III-a.

rsz_s0584060 (1)

Centrul Român de Politici Europene împreună cu Asociația pentru Politică Externă și Institutul pentru Studii Estice din Varșovia a organizat în data de 19 iunie – 20 iunie 2014 cel de-al III-lea Forum Uniunea Europeană – Republica Moldova. Forumul a avut loc de data această în orașul Bălți, și a găzduit delegați din România, Germania, Polonia precum și alte state membre UE. Forumul a fost organizat cu scopul de a consolida aspirațiile europene ale Republicii Moldova cu atât mai mult cu cât pe 27 iunie a.c. Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere cu UE.

Evenimentul a fost deschis de invitații de onoare: prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, ministrul federal pentru cooperare economică al Germaniei, Gerd Mueller si președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman.

Iurie Leancă a afirmat că orientarea europeană a Republicii Moldova este ireversibilă:  ”Am ales vectorul european drept model de dezvoltare. Drumul nostru european este unul care reclamă schimbări sistemice dar și de mentalitate. Noi vedem 27 iunie ca pe un nou început al modernizării și reformelor. Proiectul nostru european se axează pe trei lucruri-cheie: crearea locurilor de muncă, combaterea corupției și aderare de jure și de facto la UE”. De asemenea, Iurie Leancă a amintit de proiectele implementate în Republica Moldova cu suportul Uniunii Europene: “aproape 45 la sută din banii oferiți de UE merg la reabilitarea drumurilor. La fel, s-a investit în agricultură, în dezvoltarea rurală și în proiectele de securitate și eficiență energetic”.

Ministrul federal al Germaniei pentru cooperare economică și dezvoltare Gerd Mueller a încurajat eforturile Republicii Moldova în direcția apropierii de Uniunea Europeană, precizând că ” Moldova trebuie să facă parte și a viitorului european. Semnarea Acordului de Asociere este un moment important. Ați făcut o muncă enormă. Știm că oamenii de aici încă trebuie să fie convinși despre avantajele acestui Acord. Noi politicienii trebuie să comunicăm foarte clar și să explicăm că tot ceea ce se face este spre binele cetățenilor. Nu se îndreaptă împotriva cuiva, nu se îndreaptă împotriva Rusiei”.

Evenimentul a găzduit, de asemenea, semnarea de către prim-ministrul Iurie Leancă și de catre ministrul federal al Germaniei Gerald Mueller a unui acord moldo-german de asistență pentru dezvoltare în valoare de 15 milioane de euro.

Transcrierea dezbaterilor de pe parcursul celor doua zile ale Forumului poate fi consultata aici.

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului „EU – Moldova Think Tank Dialogue”, finanțat de Unitatea Asistență Oficială pentru Dezvoltare a Ministerului Afacerilor Externe în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biroul Regional din Bratislava.