Eficiența Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) și Societatea Academică din România (SAR) au lansat raportul“Worth Having It – The Effectiveness of the Co-operation and Verification Mechanism on Romania” în cadrul unei audieri publice la Parlamentul European organizată de europarlamentarii Monica Macovei şi Maria Nedelcheva (Bulgaria).

Audierea a luat în discuție efectele pe care Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) le-a avut asupra sistemului de justiție din Bulgaria și România, precum și măsura în care acesta poate fi un model pentru o politică europeană anti-corupție. Raportul lansat la Bruxelles a cuprins concluziile unui proiect de cercetare privind eficiența MCV, implementat de CRPE și SAR în 2009 – 2010. Cu acest prilej, CRPE și SAR au avut oportunitatea de a prezenta rezultatele evaluării în fața decidenților din cadrul Comisiei Europene, Consiliului UE și Parlamentului European.

Raportul (în limba engleză) poate fi descărcat aici.

„Mecanismul reflectă angajamentele noastre față de Uniunea Europeană, față de celelalte State Membre și mai ales față de cetățenii români. În plus este un instrument politic pentru cei care vor să continue reformele acasă”, a spus Monica Macovei în deschiderea conferinței.

La audiere au participat și mai mulți reprezentanți ai Comisiei Europene, de la diferite Directorate Generale implicate în monitorizarea post-aderare. Cristina Russo, Șefa Unității responsabile pentru MCV din cadrul Comisiei, a apreciat dezbaterea și eficacitatea mecanismului. „Comisia Europeană este mulțumită de felul cum funcționează acest mecanism și nu are în vedere reconsiderarea sa. Mecanismul se va încheia atunci când toate criteriile de referință vor fi îndeplinite, iar acesta nu este cazul în momentul de față.”

„Analiza făcută de CRPE asupra condiționalităților în combaterea corupției a arătat că MCV a oprit tentativele de a desființa instituții și legi pe care România le-a adoptat înainte de aderare prin angajamente față de UE” a afirmat Cristian Ghinea, Directorul CRPE Mai multe detalii în prezentarea realizată de Cristian Ghinea la audierea din Parlamentul European: aici.

Laura Ștefan, coordonator anti-corupție al SAR, a prezentat trei studii de caz în care Mecanismul a avut un rol determinant. Mai multe detalii în prezentarea Laurei Ștefan: aici.

Foto de la stânga la dreapta: Maria Nedelcheva (europarlamentar, Bulgaria), Monica Macovei (europarlamentar, România), Laura Ștefan (coordonator anti-corupție, SAR), Cristian Ghinea (director CRPE).

Invitată la audiere a fost și Antoinette Primatarova, de la think-tankul bulgar Centre for Liberal Strategies, care a făcut o evaluare similară a MCV în Bulgaria. Primatarova a susținut că Mecanismul se bucură de sprijinul guvernului bulgar și a ONG-urilor de acolo. Mai multe detalii în prezentarea sa: aici.

Raportul “Worth Having It – The Effectiveness of the Co-operation and Verification Mechanism on Romania” face parte din proiectul “Evaluarea eficienței Mecanismului UE de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției. Recomandări pentru perioada post-2009” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Facilitatea de Tranziție 2007/19343.01.11.