Eficiență Energetică – Ghid pentru administrații locale și beneficiarii construcțiilor publice la standarde nZEB

CRPE lansează un ghid al beneficiarului pentru construcții noi, renovări și reabilitări la standarde nZEB, în sprijinul politicilor europene privind eficiența energetică și schimbările climatice. Ghidul oferă recomandări practice pentru administrațiile locale și pentru cei implicați în proiecte de eficiență energetică. Este un instrument util pentru gestionarea investițiilor la nivel local, regional și central.

Eficiența energetică și standarde nZEB

Eficiența energetică este o temă tot mai prezentă în agenda publică și o mare necesitate în investițiile administrațiilor locale. Alocările bugetare și finanțărilor europene pentru renovarea energetică nu sunt însă suficiente astfel că este nevoie de strategii integrate, multisectoriale, public-private, de procese de audit energetic simplificate, de identificarea soluțiilor eficiente pentru clădirile publice și rezidențiale.

Ghidul beneficiarului pentru construcții noi, renovări și reabilitări de construcții existente la standarde nZEB are ca scop informarea, educarea și îndrumarea beneficiarilor în legătură cu demersul necesar pentru realizarea investițiilor în clădiri eficiente energetic.  

Ghidul oferă printr-un limbaj simplu și accesibil instrumentele și informațiile necesare pentru înțelegerea conceptului de clădiri eficiente energetic și cum pot fi aceste tipuri de investiții planificate, urmărite și evaluate într-un mod eficient și structurat respectând legislația, normativele și standardele de proiectare în vigoare. 

Veți regăsi:

  • Caracteristici principale ale standardului nZEB
  • Care sunt principiile de bază pentru proiectarea clădirilor eficiente energetic
  • Premise de bune practici
  • Utilizarea și mentenanța clădirilor nZEB
  • Concluzii pentru comunicare către comunități
Ghidul complet, în limba romană, este disponibil aici.
Acest ghid este realizat in cadrul proiectului „Empowering Communities for the Green  Transition: Romania – Norway Knowledge Exchange for Clean Energy & Building Renovation” cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar ‚Fund for Bilateral Relations – EEA and NORWAY GRANTS in Romania’.