Efectele monitorizarii pe justiție asupra politicii și instituțiilor din România

Centrul Român de Politici Europene (CRPE)  împreună cu Societatea Academică din România (SAR) evaluează efectele reale şi eficienţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniului Justiţiei agreat de Uniunea Europeană şi România.

Citește prezentarea raportului făcut la lansare. format pdf

În 10 iunie 2010 a fost lansat studiul cu privire la efectele pe care Mecanismul de Verificare le-a avut (sau pe care ar fi trebuit să le aibă) asupra instituțiilor politice și a partidelor din România. Studiul conține rezultatele unui sondaj realizat printre experți și jurnaliști care au urmărit tematici legate de anti-corupție în ultimii ani. Majoritatea cred că România a îndeplinit într-o măsură limitată condiționalitățile UE aferente MCV, dar că simpla existență a acestuia a avut efecte pozitive: a contribuit la continuarea și declanșarea de noi anchete la nivel înalt.

Acesta este cel de-al doilea studiu din cadrul proiectului “Evaluarea eficienţei Mecanismului UE de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei. Recomandări pentru perioada post-2009”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul Facilitatea de Tranziţie 2007/19343.01.11 – Consolidarea sprijinului societăţii civile în lupta împotriva corupţiei.