Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetăţenească în şcoli

Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetăţenească în şcoli

Perioada de implementare: 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016

Centrul Român de Politici Europene alături de Liderjust încep din luna aprilie 2015 proiectul „Educație pentru justiţie şi democraţie – un program de formare cetăţenească în şcoli” finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, Runda II. Proiectul a pornit de la constatări recente și asumate de managementul sistemului judiciar: în acest moment, cel puțin unul din șase români are un dosar în instanță.

Ce urmează după arestările de la DNA? Doar mijloacele de represiune – anchete penale, sentinţele de condamnare – nu sunt suficiente pentru combaterea pe termen lung a unui fenomen îndrădăcinat. Cum sunt pregătite generațiile viitoare pentru a respinge comportamentele corupte, clientelare? Este nevoie de educaţie juridică, așa cum consemnează și un protocol interguvernamental Justiție-Educație, ca instrument de prevenire timpurie a corupției, de cunoaşterea a drepturilor şi libertăţilor civile, de promovare a respectului faţă de lege şi democraţie, acesta fiind de altfel obiectivul general al proiectului de faţă.

Proiectul propune un program educativ pilot (aplicat în colegii naţionale din Bucureşti Ilfov şi Regiunea Muntenia Sud), pentru învățământului preuniversitar (1000 de elevi de liceu, clasele X-XI), de predare a educaţiei pentru justiţie şi democraţie, cu ajutorul practicienilor în drept (50 de magistraţi şi viitori magistraţi – judecători și procurori) alături de profesori și manageri de școli. Proiectul vine și cu o abordare pe termen lung privind prevenirea timpurie a faptelor de corupție, promovând respectul faţă de lege, un comportament integru și o atitudine civică în rândul generațiilor tinere prin proiectarea și implementarea a politicilor și instrumentelor adecvate pentru introducerea educației pentru justiţie în programa școlară.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici.

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România; Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

EEA Grants_small fond onf rux fdsc_LS3E