Cercetare privind sectorul cooperativelor agricole în România

Centrul Român de Politici Europene a realizat o analiză exhaustivă a sectorului cooperativelor agricole, pornind de la datele Oficiului National al Registrului Comerțului (ONRC) privind situația acestor entități juridice.

Astfel, între 2009 și 2013 s-au înființat 499 de cooperative agricole. Regiunea Nord-Est însumează aproape un sfert din totalul cooperativelor agricole existente în România. În 2014, din totalul de 743 de cooperative înființate, doar 390 au depus bilanț la sfârșitul anului. Cele mai multe cooperative agricole sunt de gradul 1 și au un număr redus de membri.

Mai mult, din cele 63 de cooperative agricole care au ca activitate legumicultura, doar 13 au declarat cifra de afaceri pozitivă în 2013, și 15 în 2014. Dintre acestea, două au fost create prin programul ”Dezvoltare rurală prin antreprenoriat și asociere” susținut de Romanian-American Foundation (RAF). Rezultatele analizei CRPE indică un context extrem de nefavorabil privind desfacerea legumelor românești pe piața autohtonă. Cercetarea este cu atât mai relevantă, cu cât dezbaterile privind politici publice care vizează reformarea sectorului asociativ agricol din România au luat amploare.

Cercetarea CRPE poate fi accesată aici.