Dezbatere pe tema concluziilor Forumului civic România -Ucraina

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a organizat pe 30 aprilie 2014 o dezbatere pe tema relansării relaţiilor bilaterale România – Ucraina, în contextul schimbărilor politice şi orientărilor istorice de la Kiev. Dezbaterea este parte a proiectului Forumul Civic Romania-Ucraina și a fost precedată de o prezentare a principalelor concluzii ale Forumului organizat în luna ianuarie 2014 la Kiev și a rapoartelor de analiză ulterioare.

În urma celei de a doua ediţii a Forumului, care a avut loc la Kiev între 23-24 ianuarie 2014, partenerii proiectului Centrul Român de Politici Europene şi Institute of World Policy (IWP) Ucraina au pregătit trei publicații (1) cooperarea pe problema minorităţii româneşti din Ucraina (2) necesitatea unui reset în relaţia bilaterală, pe baza unei consultări cu experţi români, inclusiv trei foşti miniştri ai afacerilor externe si (3) asteptarile societatii civile ucrainiene de la UE şi statele membre UE, în special România. La dezbaterea concluziilor Forumului civic România – Ucraina au fost prezenți diplomați, experți, reprezentanți ai societății civile și ai mass media.

Foto Dezbatere concluzii Forumul Civic Romania Ucraina 30 aprilie 2014 BucurestiSergiu Celac, fost ministru de Externe al României: “Metodologia şi conţinutul acestui raport (n.n. Schimbare la Kiev – momentul de reset al relației bilaterale) reprezintă un foarte mare progres din punctul de vedere al reevaluarii critice din perspectiva societăţii civile, inclusiv al unor pozitii oficiale care au fost apărate în țară. (…) În al doilea rând, aș vrea sa mentionez ca s-a generat, într-un fel, în jurul Ucrainei, în condiţiile unor evoluţii în mare măsură tragice, un capital de simpatie pentru Ucraina, ceea ce în România nu prea a existat. Există așadar un capital de simpatie care trebuie valorificat din ambele părți.

Teofil Rendiuk (Ambasada Ucrainei): Faptul ca problematica ucraineana e prezentă și la aceasta întrunire (și la Forum) înseamnă un interes în societatea română, un interes extins, profund, la toate nivelurile (preşedinte, parlament, guvern, oameni de ştiinte, mass media, până la oameni de rand). Ne bucura cuvintele cheie: solidaritatea (părții romane, de la autorități la societatea românească) față de ce se întâmplă în țara noastră. Ne surprinde în mod plăcut disponibilitatea societății românești de reașezare/reset a relațiilor bilaterale România Ucraina.

Rapoartele şi consultările extinse făcute în realizarea acestora fac parte din proiectul Forumul civic România – Ucraina ediţia a II-a finanţat prin programul Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare şi implementat în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare (UNDP) Bratislava.