Centrul Român de Politici Europene lansează studiul ”De ce nu este atractivă asocierea? Sprijinul din fonduri europene pentru asocierea în agricultură.
De ce nu au avut efect politicile de încurajare a asocierii? Concluzia generală a raportului este că distanța între realitatea românească și designul acestei politici (inspirat din exemplele țărilor din vest) a fost prea mare, în special în privința aspectelor ce țin de includerea agriculturii în economia formalizată, iar acestea reclamă politici publice mai ample, care depășesc sfera Ministerului Agriculturii. Cea mai mare problemă este faptul că pentru a beneficia de aeste măruri, fermierii trebuie să treacă în economia formalizată / fiscalizată. Dar astfel, sunt concurați neloiali de producătorii care nu își înregistrează producția și de importatorii care ocolesc plata taxelor. Astfel, tolerând evaziunea fiscală și încurajând economia informală (de exemplu prin certificatele de producători), statul român diminează puterea de stimulent ale măsurilor de asociere, pe care tot el le finanțează.
Raportul a fost lansat în cadrul unui eveniment organizat la Fundația Româno-Americană.
Studiul este finanțat de Fundația Româno-Americană în pregătirea programului “Dezvoltare Rurală prin antreprenoriat și asociere”- o inițiativă comună a RAF, PACT, CIVITAS, FDSC, CMSC, CRPE și CEED.