Policy Brief 18, CRPE Februarie 2013
Autor: Oana-Maria Georgescu
Centrul Român de Politici Europene (CRPE) lansează raportul „România în Uniunea Bancară. De ce este nevoie de supravegherea internaţională a operațiunilor bancare?” care explică efectele dependenţei unei economii naţionale de zona euro şi aduce argumentele pentru care Bucureştiul trebuie să fie în interiorul acestui proiect al UE. Stabilitatea zonei euro cu accent deosebit pe instrumentele Uniunii Bancare este una din prioritățile Președinției irlandeze a Consiliului European asumată și anunțată în cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale care a început luni, 4 februarie 2013, la Bruxelles.
Proiect pe termen lung care afectează atât țările zonei euro, cât și pe cele din afara uniunii monetare, Uniunea Bancară implică transferul de competențe către o autoritate supra-națională, punerea în comun a resurselor și crearea de noi instituții. Întrebarea la care acest Policy Memo încearcă să răspundă este: ar fi în beneficiul României aderarea la această Uniune Bancară? Dacă da, a fost Inițiativa de la Viena – platformă de cooperare regională între autorităţile de supraveghere şi băncile din Europa Centrală şi de Est (ECE) – insuficientă?
Răspunsul CRPE la ambele întrebări este “Da”, România ar trebui, cel puțin, să se alăture Mecanismului Unic de Supraveghere, primul element al Uniunii Bancare. În al doilea rând, Inițiativa de la Viena nu a fost de ajuns.
De ce este riscant pentru România să rămână în afara Uniunii Bancare? Din perspectiva stabilităţii financiare, este esential ca România să participe la Mecanismul Unic de Supraveghere, ca prim pas spre un proiect politic pe termen lung, Uniunea Bancară. Sectorul bancar românesc fiind dominat de bănci străine, riscul de contagiune dinspre băncile mama din zonă euro este ridicat, de unde rezultă necesitatea unei cooperări strânse între instituţiile naţionale de supraveghere.
Raportul integral, în limba română, poate fi consultat aici.
Varianta în limba engleză poate fi consultată aici.
Autorul acestui Policy Memo Oana Maria Georgescu este expert afiliat al Centrului Român de Politici Europene şi lucrează ca economist financiar la Banca Națională a Germaniei în cadrul unui proiect de cercetare având ca temă interacțiunea dintre reglementarea băncilor si stabilitatea finaciară.