Corupția ucide! Vrem justiție responsabilă! Cum facem?

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) organizează luni, 9 noiembrie 2015, începând cu ora 10:00, la Hotel Intercontinental București – sala Ronda, conferința „Cum identificăm performerii din justiție în România”. 

Vor fi prezentate rezultatele unuia din cele mai extinse sondaje în rândul magistraților pe marginea percepțiilor acestora privind evaluările profesionale și a propunerilor de reformare a acestor proceduri.

Evaluarea profesională a magistraților reprezintă un instrument cheie pentru promovarea transparentă, meritocratică în sistem. Atât managementul sistemului judiciar cât și societatea civilă sunt preocupate de eficientizarea acestor proceduri care să permită evidențierea performerilor și/sau, după caz, a celor cu rezultate nesatisfăcătoare.

Consiliul Superior al Magistraturii a venit cu o serie de propuneri concrete de reformare a actualei proceduri de evaluare astfel încât aceasta să conducă în viitor la rezultate relevante care să ajute sistemul să ia cele mai bune decizii.

CRPE s-a alăturat acestor preocupări și eforturi prin această cercetare realizată în cadrul proiectului „Performanță și independență în justiție prin cetățeni activi și informați”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și susținut de programul Black Sea Trust for Regional Cooperation al GMF.

Vor fi prezenți și reprezentanți ai sistemului judiciar și societății civile din Republica Moldova pentru a facilita și schimbul de bune practici în domeniul reformei justiției.

O provocare importantă este legată de modul în care sistemul public românesc reușește să lege performanța profesională de gradul de mulțumire al publicului, în acest caz justițiabilii.

Asmus Leth Olsen,  profesor la Departamentul de Științe Politice al Universității din Copenhaga, invitat la conferință, va explica experiența daneză din această perspectivă.

Cum văd cetățenii anumite schimbări la nivelul sistemului judiciar puteți urmări și pe secțiunea de pe Hotnews dedicată monitorizării atacurilor la adresa justiției.

Centrul Român de Politici Europene este un think tank independent activ în zona politicilor anti-corupție și pentru reforma sistemului judiciar, parte a Inițiativei Coaliția pentru o Justiție Curată. Mai multe informații pe www.crpe.ro.