Conferinţă finală „Protecția drepturilor cetățenilor. Lupta împotriva profilării ilegale”

Principalele concluzii ale proiectului PROFILING, implementat de un consorțiu de organizații, alături de CRPE în ultimii doi ani, au fost prezentate la Roma, în cadrul conferinţei finale găzduită de Societatea Italiană pentru Organizații Internaționale.

Proiectul a inclus o analiză de fond și o evaluare a riscurilor profilării și impactul acesteia asupra drepturilor fundamentale ale cetățenilor, precum și elaborarea și testarea unor chestionare, cu implicarea autorităților naționale cu competențe în protecția datelor cu caracter personal din cele 28 de state membre ale UE și Elveția, cu scopul de a evalua actualul cadru juridic european. Cercetările de teren a fost realizate în trei țări selectate – și anume, România, Germania și Italia și a vizat aspectele juridice legate de evoluția tehnologiilor, cu un accent special pe retenție și e-commerce. CRPE a prezentat rezultatele cercetării de teren în domeniul e-commerce, iar principalele concluzii pot fi consultate aici.

În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele sondajului efectuat în 28 de State Membre UE și în  Elveția, precum și rezultatele cercetărilor de teren realizate în România, Germania și Italia. Evenimentul s-a bucurat de participarea la nivel înalt a unor experți în protecția datelor personale precum și a unor reprezentanți ai autorităților naționale și internaționale în domeniul protecției datelor cu caracter personal și a vieții private, care au prezentat experiențele lor și au dezbătut posibile strategii și bune practici care urmează să fie adoptate în viitor cu privire la practicile de profilare și drepturile cetățenilor. Detalii despre întregul proiect şi rezultatele cercetărilor se găsesc aici.

Finanțator: Comisia Europeană, DG Justice, Programul Drepturi Fundamentale și Cetățenie