Ce are Bucureștiul de făcut după alegerile prezidențiale din Republica Moldova

prima-pagina-page-001CRPE Policy Brief nr. 43,  Alegeri prezidențiale 2016 – Maia Sandu sau Igor Dodon: Ce are Bucureștiul de făcut după alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Autori: Bianca TOMA, Alexandru DAMIAN.

 

 Rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova poate genera două tipuri de reacții: percepția ca prin victoria unui reformist pro-european, în per­soana Maiei Sandu, opțiunea geopolitică, spre Vest, e clară. A doua: abandonul, odată ce lide­rul socialiștilor, Igor Dodon, pro-rus convins, ar fi învingătorul ce­lui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale de duminică.

 Niciuna din tendințe nu ajută și nu înseamnă nici că Moldova e pe veci salvată ori, dimpotrivă, pierdută Europei. CRPE a iden­tificat opt răspunsuri la o serie de necunoscute și întrebări legate de relația României cu Republica Moldova care va trebui să ducă, și după aceste alegeri, la europenizare, la susținerea reformelor și la decuplarea sistemului corupt și a oligarhilor de la resursele statului.

 În realitate, alegerea Maiei Sandu ar da sem­nalul că puterea nu mai este concentrată în mâinile unui singur grup de interese, dar man­datului ei ar fi limitat de un Parlament contro­lat prin mijloace obscure de oligarhul Vladi­mir Plahotniuc. Puterea dată de Constituție Președintelui Republicii Moldova este totuși limitată și din această perspectivă trebuie privite așteptările și recalibrată susținerea Bucureștiului. Alegerea lui Dodon ar genera dezamăgire, revoltă și tentația unui aban­don dinspre București. Dacă însă Bucureștiul reacționează emoțional cedând tentației de abandona Moldova, această decizie i-ar afec­ta exact pe susținătorii României și ai UE de peste Prut. Mai mult, provocările propagan­dei rusești îndreptate spre București prin Igor Dodon nu trebuie alimentate de oficiali româ­ni.

 Primul tur al alegerilor prezidențiale din Re­publica Moldova a reprezentat un test pentru o mișcare civică, reformatoare, coagulată în ju­rul Maiei Sandu. Cu teme precum deoligarhi­zarea Republicii Moldova și susținerea luptei anti corupție, rezultatul obținut până acum de Maia Sandu este încurajator în condițiile falimentului moral al partidelor pro-europene clasice. Acestea au obținut rezultate extrem de slabe demonstrând că mesajul pro-occidental­izare este gol de conținut dacă este transmis de vehicule nereformate. Mai mult, retragerea candidatului PDM a reprezentat un ”măr otra­vit” pentru coaliția din jurul Maiei Sandu si un cîştig pentru Partidul Socialist. Punctul critic al primului tur l-a reprezentat retragerea lui Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, în favoarea Maiei Sandu. Această mișcare a permis crearea unei coaliții suficient de puternice în favoarea acesteia. Fără su­port financiar și cu mass media în mâinile oli­garhilor, Maia Sandu a devenit simbolul unei mișcări reformatoare care este acum în fața unui test de maturitate.

Citiți mai departe opt răspunsuri identificate de CRPE despre relația României cu Republica Moldova după alegerile de duminică.