Ateliere civice CRPE: Activism Civic în Practică – Comunitatea are cuvântul


La CRPE am dat startul programelor de formare și ateliere civice pentru comunitățile locale din Timișoara, Reșita, Buzău, București (Sector 1) și Râmnicu Vâlcea. Lucrăm cu oameni faini și activi civic pentru a produce acele mici schimbări în bine pe care ni le dorim cu toții în orașele și satele unde locuim. Lucrăm cu tineri de liceu, profesori, ONG-uri, grupuri civice, voluntari, oameni din zona de IT, din fundații, zona socială și oameni din business.

În perioada martie – mai 2022, pregătim și lucrăm împreună cu cetățenii din fiecare comunitate pentru a căuta aliați și suport pentru campaniile locale prin care prioritățile lor, ce au reieșit din consultările publice online, să fie puse pe agenda publică. Post ateliere, lucrăm cu grupurile civice de la nivel local să dezvoltăm campanii locale cu rezultate tangibile: proiecte depuse la sesiunile de bugetare participativă, campanii de advocacy ale priorităților, watchdog și monitorizarea administrației locale, susținerea unor mici proiecte cu impact semnificativ în comunități (verzi, sustenabile și incluzive).

Timișoara (5-6 martie)

La Timișoara au fost două zile pline, cu multă energie, un sfârșit de săptămână intens alături de oameni implicați. Menționăm că peste 2,000 de timișoreni au răspuns în consultarea noastra publică și ne-au indicat prioritățile lor pentru oraș: salubritate și un sistem eficient de management al deșeurilor (cu focus pe sortare/reciclare/sortare), un sistem de sănătate performant și inclusiv și un oraș accesibil – gândit în jurul oamenilor (trotuare libere, spații de promenadă, oraș prietenos cu cei mai vulnerabili dintre noi).

Am vorbit despre exemple de bună practică și am discutat provocările cu care se confruntă cei care au ales să se implice în comunitate, dar am propus și dezbătut soluții și idei pentru ne ajuta să facem un pas mai departe.

 


Mulțumim tutoror participanților și trainerilor – Septimius Pârvu de la Expert Forum (EFOR), Loredana Gaiță de la Ordinul Arhitecților din România, Adelina Dabu de la Confederatia Patronala Concordia, Teodora Borghoff de la Fundația Comunitară Timișoara, Radu Puchiu de la H.appyCities, Elena Calistru – de la Funky Citizens, precum și invitaților: Ionel Mărginean – CiviCultura, Cristina Potra Muresan – Faber.community, Sergiu Lazin – Cetățean De Traian, Flavius Ilioni-Loga- LOGS Grup de Inițiative Sociale, Livia Mateiaș – Podul de Poveste, Val Muresan – Primăria Municipiului Timișoara, Andrea Wolfer – Pedallez Timișoara, Roxana Damaschin-Tecu – UnLoc, Despina Ungureanu – Primăria Municipiului Timișoara, Florentina Fekete-Müller- Centrul de Proiecte Timișoara.

Mulțumim colegelor de la Fundația Comunitară Timișoara, co-organizatorii acestui atelier: Nicoleta Trifan și Teodora Borghoff.

Reșița

La Reșița, pe 19 – 20 martie, am dezbătut împreună cu antreprenori, profesori, arhitecți, medici de la spitalul municipal – fiecare cu provocările, ideile și planurile lui la întrebarea: cum putem ajuta comunitatea. Am discutat despre inițiative și antreprenoriat pe care administrația locală vrea să le încurajeze și sprijine. Printre invitați i-am avut pe: edilul șef Ioan Popa, Graţian Dobre, Bogdan Demetrescu (arhitect), Cătălin Gavrilă – Bike Attack Resita, Ovidiu Bădescu – SuperTeach Reșița și Daniel Grebeldinger – Asociatia Nevo Parudimos.

Mulțumim colegelor de la Fundația Comunitară Banatul Montan, co-organizatorii acestui atelier: Emma Budimir și Oana Frențiu.

Aflați mai multe despre prioritățile votate pentru Reșița aici

 

Râmnicu Vâlcea

Pe 26 și 27 am fost la Râmnicu Vâlcea unde comunitatea de aici își dorește un oraș verde, inclusiv, inteligent și există o efervescență pentru a mișca lucrurile în special dinspre grupurile civice și oamenii activi. Râmnicu Vâlcea, pentru noi a fost excelent și sperăm să ne revedem curând.

Am avut aproape 50 de participanți în cele două zile, printre care ONG-uri și grupuri civice, antreprenori, tineri de liceu, liderii și liderele echipei locale de robotică, oameni întorși în oraș pentru a-l schimba în bine, voluntari, IT-iști, antreprenori și chiar voluntari internaționali.

 

 

Printre cei 10 traineri și invitați s-au numărat: Victor Giosan, expert în reforma administrației publice, Andrei Gheorghiu, viceprimar Râmnicu Vâlcea, Valeria Tudora, expert în achiziții publice, Adelina Dabu, Adina Craciunescu, antreprenor, Vlad Ciobanu, Miscam Valcea, și Roxana Mărăcine, expert și antreprenor în zona de colectare selectivă, Simona Mir (grupul Vâlcea Verde), Marius Cristea, consultant și cel care ne-a povestit despre Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană și Radu Puchiu – H.appyCities, Virgil Pirvulescu, viceprimar, Boișteanu Raluca-Sabina – CeRe.

Mulțumim echipei Fundaţia Comunitară Vȃlcea – Gabriela Solomon, Oana Mesea, Teodora Braneci, Maria Dumitrescu.

Buzău

Pe 2 și 3 aprilie, am fost la Buzău, un oraș cu un potențial ridicat, cu așteptări foarte mari dinspre comunitate și multe promisiuni ale administrației. Au participat la atelier tineri și liceeni care vor să schimbe orașul, antreprenori, profesori și bibliotecari, oameni din ONG-uri și grupuri civice, administrație publică, jurnaliști. Printre prioritățile cetățenilor se numără trotuare refăcute și fără mașini, piste de biciclete, zone verzi și grădini urbane, școli și biblioteci moderne, spații civice și pentru tineri.

Invitații și trainerii noștri au fost: Adelina Dabu, Radu Puchiu, H.appyCities, Septimius Pârvu, (EFOR), Boisteanu Raluca-Sabina, CeRe, Alina Ștefănescu, Liga Elevilor Meseriași, Cătălina Jingoiu, jurnalistă, Gabriel Ilie, subprefect, Ileana Bănucu, Primăria Buzău, Cristina Partal, antreprenor local, Melania Tudose, Asociația Moașelor independente, Maria-Dumitru Radu, Alunis Art Center.

Mulțumim echipei Fundația Comunitară Buzău, co-organizatorii acestui atelier: Aura Cășaru și Ana Maria Cojocaru.

București, 7-8 mai, 2022

 

 La București – prioritățile votate de cetățeni sunt „Nu mai luați din spațiul verde al orașului” și „Colectarea selectivă și reciclarea gunoiului”.  Programele noastre de antrenament civic s-au încheiat în weekendul 7-8 mai cu atelierele pentru București (după Timișoara, Reșița, Râmnicu Vâlcea și Buzău), astfel că trecem la etapa următoare. Susținem în fiecare din aceste orașe, cu sprijinul fundațiilor comunitare locale, inițiative, acțiuni (sau reacțiuni) dorite și necesare în comunitate. În curând veți afla spre ce se îndreaptă campaniile civice din fiecare oraș/comunitate.

 Câteva din concluziile acestor zile, pentru București.

  • Este nevoie de muuuult mai mult dialog între administrația locală ( și nu doar managementul de top, ci și subordonatele sau direcțiile care asigură efectiv serviciile publice) – Consiliul Local – comunitate.
  • De prea multe ori lucrurile nu funcționează – administrația este deseori netransparentă și nu răspunde cerințelor (legitime) și nevoilor cetățenilor, iar funcționarii și angajații din primărie și subordonate sunt decuplați de aceste realități.
  • Cetățenii, chiar partea structurată și organizată a comunității, găsesc de prea puține ori interlocutori la nivel public. În București, chiar există o parte relevantă a comunității care vrea, poate și se implică.
  • Sunt multe idei bune în comunitate care ar ajuta administrația, dar prea puține urechi și disponibilitate să le asculte
  • Distanța dintre nevoile cetățenilor și investițiile administrației locale tinde să devină tot mai mare, iar politicile și strategiile publice tot mai puțin relevante pentru destinatari.
  • Lipsa asumării politice a unor măsuri nepopulare, dar absolut necesare, pentru București devine o regulă. Proastă.


Aflați mai multe despre proiectul Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local.

 _____

Proiectul este derulat de Asociația Centrul Român de Politici Europene în parteneriat cu Fundația Comunitară Buzău, Fundația Comunitară Vâlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundația Comunitară Timișoara și beneficiază de o finanțare în valoare de 146.312 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. 

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Proiect derulat de: