Asocierea – element cheie pentru dezvoltarea agriculturii în România

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) lansează o primă analiză a sectorului asociativ în scop economic,  cel al cooperativelor agricole, analiză ce evidențiază dimensiunea scăzută a sectorului și gradul incipient de dezvoltare în această direcție.

Cercetarea este realizată în programul  ”Dezvoltare rurală prin antreprenoriat și asociere” susținut de Romanian-American Foundation (RAF), vine în contextul dezbaterilor privind politici publice care să targheteze reformarea sectorului asociativ agricol din România. Analiza pornește de la date oficial ale Oficiului National al Registrului Comerțului privind situația cooperativelor agricole din România la începutul anului 2015, iar baza de date a fost completată cu informații din documentele oficiale disponibile online pe website-urile altor instituții publice.

Astfel, între 2009 și 2013 s-au înființat 499 de cooperative agricole. Regiunea Nord-Est însumează aproape un sfert din totalul cooperativelor agricole existente în România. În 2014, din totalul de 743 de cooperative înființate, doar 390 de cooperative au depus bilanț la sfârșitul anului. Cele mai multe cooperative agricole sunt de gradul 1și au un număr redus de membri.

Mai mult, din cele 63 de cooperative agricole care au ca activitate legumicultura, doar 13 au declarat cifra de afaceri mai mare ca zero în 2013, și 15 în 2014. Dintre acestea, două au fost create prin programul RAF, ceea ce denotă situația actuală extrem de nefavorabilă privind desfacerea legumelor românești pe piața autohtonă.

Astfel, CRPE susține eforturile concertate în vederea consolidării sectorului cooperativelor agricole și susținerea dezvoltării unor entități asociative care respectă principiile cooperatiste.

Cercetarea a fost realizată în cadrul programului ”Dezvoltare rurală prin antreprenoriat și asociere” finanțat de Romanian-American Foundation, care, împreună cu organizații cu expertiză în dezvoltare rurală –CIVITAS, FDSC, CMSC si CEED, a dezvoltat proiecte-pilot de cooperative în zonele: Vidra-Ilfov, Apahida-Cluj, Prisăcani-Iași, Suhaia-Teleorman.