Analiza cadrului locuirii sociale în Municipiul București

 

49322548_397405Centrul pentru Dezvoltare Urbană și Teritorială și Centrul Român de Politici Europene au organizat în data de 15 Mai 2015, evenimentul de lansare al proiectului „Găsește o Casă! Creșterea transparenței și accesibilității procesului de atribuire a locuințelor sociale”.

Proiectul are în vederea creșterea gradului de transparență a procesului de atribuire a locuințelor sociale la nivelul sectoarelor Municipiului București și crearea de instrumente care pot înlesni accesul potențialilor beneficiari la o locuință socială. În același timp, proiectul își propune să realizeze o analiză a modului de funcționare al proceselor de atribuire a locuințelor sociale și să ofere recomandări și soluții acolo unde acestea sunt necesare.

Întrucât în cadrul proceselor de atribuire a locuințelor sociale rolurile autorităților locale și societății civile sunt la fel de importante, scopul mesei rotunda a fost generarea unui schimb de  experiențe și idei prin prisma perspectivelor specifice ambelor categorii. Astfel, în cadrul evenimentului au participat reprezentanți ai Direcțiilor de Asistență Socială și Spațiu Locativ din cadrul Primăriilor de Sector, respectiv reprezentanți ai ONG-urilor direct implicate în acest proces.

Discuția a urmărit înțelegerea modului de atribuire a locuințelor sociale, relevanța criteriilor de alocare a acestora, precum și problemele legislative care afectează coerența acestui domeniu, însă au fost punctate și probleme specifice asistenței sociale care nu sunt întotdeauna acoperite de legislația în vigoare. Mai mult, numeroase recomandări de îmbunătățire a prezentului cadru de atribuire au fost formulate de reprezentanții Primăriilor de sector, respectiv ONG-urilor prezente.

Evenimentul este parte a Proiectului „„Găsește o Casă! Creșterea transparenței și accesibilității procesului de atribuire a locuințelor sociale” si este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România