România va organiza în anul 2014, pentru a treia oară, alegeri pentru Parlamentul European. După ce scrutinele anterioare au fost puse în umbră de absenteism, non-combat, oferte electorale irelevante, fără legătură cu dezbaterile europene, alegerile din 2014 riscă să urmeze un scenariu similar.
Acum, la începutul anului 2013, este cel mai bun moment pentru a începe discuția despre schimbarea sistemului de vot pentru alegerile europarlamentare. Peste un an și trei luni (în luna mai 2014) vor avea loc noi alegeri pentru Parlamentul European. Actualul sistem pe care-l folosim nu corespunde exigențelor democratice, este anchilozat și necompetitiv.
Practicăm un sistem electoral proporțional cu listă de partid închisă (lista este blocată iar candidații sunt aleși în ordinea hotărâtă de partid), cu o singură circumscripție (întreaga țară este o circumscripție) și cu un prag electoral (maxim admis) de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional. Mai mult, inhibăm candidaturile independente și candidaturile din partea partidelor mici, impunând cantități record de semnături necesare înscrierii în competiția electorală. În raportul de față oferim soluții alternative și milităm pentru adoptarea unui sistem mai bun.
CRPE oferă o analiză comparativă a sistemelor electorale practicate de alte State Membre din care ne putem inspira pentru îmbunătățirea alegerilor europene de pe teritoriul național.
Timpul pe care-l avem la dispoziție este suficient pentru ca dezbaterea să fie temeinică dar decizia nu trebuie să întârzie: candidații au nevoie de predictibilitate pentru a-și gândi strategiile electorale.
Raportul integral este disponibil aici.
Raportul a fost realizat ca parte a proiectului ”Advocacy pentru alegeri europene cu adevărat democratice”, finanțat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).