ALEGERI EUROPENE: Dezbaterea națională vs dezbaterea europeană

Alegeri europene 2Policy Brief nr. 19, Aprilie 2013
Autori: Cristina Stănculescu, Larua Bretea, Ciprian Ciucu

 

CRPE lansează policy brief-ul ”Alegerile europene, două instantanee: Dezbaterea europenă, Dezbaterea românească ”, în cadrul proiectului ”Advocacy pentru alegeri cu adevărat democratice”.

În prima parte a acestui Policy Brief, CRPE aduce în atenția publicului din România evoluția dezbaterilor europene cu privire la sistemele electorale  pentru alegerea Membrilor Parlamentului European și arătăm unde s-a împotmolit dezbaterea la zi pe acestă temă și care pot fi scenariile ulterioare.

În cea de-a doua parte facem un scurt istoric pentru a înțelege cum am ajuns să practicăm un sistem electoral proporțional cu listă de partid închisă (lista este blocată iar candidații sunt aleși în ordinea hotărâtă de șeful de partid) și facem încă un apel pentru ca partidele politice să dezbată oportunitatea introducerii unui sistem de vot competitiv.

Proiectul ”Advocacy pentru alegeri europene cu adevărat democratice” este finanțat din Fondul pentru Inovare Civică, program susținut de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.