Creditarea producătorilor mici și mijlocii în România reprezintă unul dintre aspectele stringente ce trebuie abordate în definirea perspectivelor de dezvoltare ale agriculturii românești pentru următorul cadru financial multianual al Uniunii Europene. Datele arată că sectorul bancar nu reușește să acopere nevoia de capital a acestei categorii majoritare în agricultura din România, pentru care accesul la credite cu dobânzi competitive este esențial pentru a ieși din cercul vicios al subdezvoltării.
În cadrul programului-pilot ”Dezvoltare rurală prin antreprenoriat și asociere” , CRPE și Romanian – American Foundation (RAF) au demarat un grup de lucru interministerial privind identificarea de soluţii privind facilitarea creditării echitabile a fermelor mici şi mijlocii din România. Concluziile preliminare indică faptul că instituțiile de microcreditare ar putea reprezenta o alternativă viabilă dacă ar primi sprijin din partea statului, prin configurarea unui fond de împrumut/garantare finanțat prin fonduri europene, care să le permită reducerea dobânzilor.
Pe data de 14 februarie a avut loc cea de-a treia întâlnire la care au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Afacerilor Externe (Departamentul Afaceri Europene), Secretariatului General al Guvernului, Fondului de Garantare a Creditului Rural și ale celor mai importante instituții de micro-finanțare din România.
Au fost conturate principalele alternative de inginerii financiare pe care România le-ar putea configura în vederea noului cadru financiar multianual al UE și s-au discutat o serie de propuneri concrete, care vor fi dezvoltate în continuare în următoarele întâlniri ale acestui grup de lucru.
Minuta evenimentului poate fi consultată aici.
Arhiva prezentărilor participanților poate fi descărcată aici.