Aritmetica migrării romilor în Franţa: câștiguri de opt ori mai mari decât în România

CRPE Policy Memo nr.30, Decembrie 2012
Autor: Nicoleta Scripcariu
Centrul Român de Politici Europene (CRPE
) lansează raportul “Aritmetica migrării romilor în Franţa – jumătate din salariul minim de acolo, câștiguri de opt ori mai mari decât aici” – o cercetare de teren realizată în cele mai importante comunități de romi români din Franța care aduce noi detalii legate de veniturile, nivelul de trai, motivele de emigrare și intențiile reprezentanților acestei minorități naționale.

Cercetarea a acordat o atenţie deosebită evaluării nivelului remitențelor acestor comunități. Cu venituri în România mult sub salariul minim, romii care au ales să emigreze în Franța, incluşi în cercetare, lucrează la negru (peste 90%) şi au fost participanți la “repatrierile voluntare” (peste 80% dintre ei fuseseră trimişi cel puţin o dată în România şi se întorseseră în Franţa). Acum câștigă nici jumătate din salariul minim al unui francez, dar cu mult peste ce ar fi sperat în România.
Nivelul remitențelor raportate de reprezentanții acestor comunități arată că emigrarea lor a adus o creștere evidentă a veniturilor familiilor lor din România: în medie, peste 200 de euro lunar sunt transferați de romii români din Franța rudelor de acasă. Cercetarea de teren cu caracter exploratoriu s-a desfășurat în perioada 10 septembrie – 10 octombrie 2012, în cinci orașe în care au fost raportate comunități importante de romi din România: Aix-en-Provence, Marseille, Montpellier, Paris și Toulon. Au fost intervievate 500 de persoane, cu vârsta de peste 16 ani și care au emigrat în Franța. Rezultatele cercetării cantitative sunt completate de trei interviuri în profunzime.

Raportul integral il puteti consulta aici.