La Cartojani am organizat unul dintre cele mai productive ateliere civice din actuala campanie CRPE, alături de peste 25 de elevi de școală generală și membri ai corpului de profesori. Am discutat despre educație civică și despre cum se pot implica elevii în a îmbunătăți ceea ce ei consideră necesar la nivelul școlii și comunității lor, despre problemele de mediu de la nivel local (nevoia de mai multe coșuri de gunoi, parcuri amenajate și selectare colectivă), nevoia de campanii anti-violență și anti-bullying, despre școli dotate și în mediul rural (laboratoare, cantină, PC-uri performante) sau despre importanța concursurilor școlare.
Am împărțit aceste nevoi între ce pot face elevii direct, cu ajutor minim din partea profesorilor sau administrației locale, dar și cum își pot scrie un plan de acțiune pentru a aduce această problemă la nivelul administrației locale sau școlii. Am discutat și despre alegeri și cum decizia publică (fie locală, națională sau europeană) are un impact major la nivel comunității.
La școala din Cartojani s-au desfășurat trei acțiuni civice ulterior organizării atelierului civic la care au participat în mod direct 116 elevi. Acțiunile civice au inclus activități tip voluntariat (pentru ecologizare și plantare pomi), de interacțiune cu administrația publică locală (petiție pentru oferirea de suport în acțiunile de ecologizare și plantare pomi – echipament individual, echipament colectare deșeuri), campanie de consultare elevi (pentru organizare de activități comune) și organizarea de concursuri școlare (fotbal și șah).
Intreaga poveste a lectiilor interactive și practice de educație civică pentru elevi, o regăsiți aici.
Colecția atelierelor și acțiunilor civice din Maratonul CRPE dedicat educației media și civice este disponibilă aici.