UE-Moldova. Progrese in domeniul anti-coruptiei. Lectiile Croatiei

1-policy-brief-coperta-1-ok - CopyPolicy Memo 54, Iulie 2014. Autori: Visnja Samardzija, Hrvoje Butkovic.  Consolidarea legaturilor cu Uniunea Europeana necesita acordarea unei atentii deosebite luptei impotriva coruptiei, pilonul central al conditionalitatii UE. Conform indicatorilor Freedom House privind guvernarea democratica,  pe o scara de la 1 la 7, unde 1 este minimum, iar 7 este nivelul cel mai ridicat de progres democratic, Moldova a fost notata cu 5.75, subliniindu-se nevoia dezvoltarii si consolidarii politicilor anticoruptie.

Actualul studiu isi propune sa evalueze progresele si provocarile cu care se confrunta Moldova in ceea ce priveste combatarea coruptiei, luand in considerare evolutia pozitiva a Croatiei in acest domeniu in urma procesului de aderare la Uniunea Europeana. Experienta acesteia in zone precum intarirea institutiilor, cadrul legal anticoruptie, independenta sistemului judiciar sau finantarea partidelor politice se poate dovedi foarte importanta pentru Moldova, intrucat a avut loc intr-o perioada in care lupta anticoruptie a fost sustinuta intens, in principal in urma conditionalitatii impuse de Uniunea Europeana.

In Moldova, precum si in Croatia, lupta privind combatarea coruptiei a fost sustinuta, intr-o mare masura, de actorii internationali, procesul de aderare la UE avand un rol primordial in crearea unui cadru legal in in acest domeniu.

Desi Moldova a inregistrat progrese importante, studiul releva aspecte cheie ce necesita imbunatatiri: cresterea numarului de functionari publici judecati pentru coruptie, numar foarte scazut momentan, consolidarea investigatiilor in domeniul finantarii partidelor politice (momentan, unul dintre pilonii slabi in lupta impotriva coruptiei), cresterea rolului societatii civile in elaborarea, monitorizarea si implementarea legislatiei anticoruptiei sau cresterea transparentei in zone cheie precum declaratiile de avere sau achizitiile publice.

Acordul de asociere si liberalizarea vizelor au reprezentat stimulente importante pentru Moldova. Prin urmare, autorii studiului considera ca este foarte important ca Uniunea Europeana sa mentina actuala politica de stimulente.

Studiul poate fi accesat, in limba engleza, aici.

Studiul „Accelerarea procesului de integrare europeana a Republicii Moldova ca urmare a progreselor din domeniul luptei anti coruptie –lectiile Croatiei ” este realizat de cercetatorii din cadrul Institutului pentru Dezvoltare si Relatii internationale din Croatia in cadrul proiectului „EU Moldova Think Tank Dialogue”, implementat de Centrul Roman de Politici Europene. Proiectul a fost finantat de Ministerul Afacerilor Externe din Romania si UNDP Bratislava.