Sondaj: Cum vezi tu schimbările climatice și măsurile pentru combaterea lor

Ce vrem să aflăm despre percepțiile și atitudinile tale privind schimbările climatice

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene au un nivel foarte diferit de cunoaștere și de înțelegere a provocărilor climatice. Ele diferă și în funcție de vârstă, context, comunitate urbană sau rurală, etc. Think tank-ul Centrul Român de Politici Europene lansează un sondaj care își propune să adune informații relevante legate de nivelul de cunoștințe și de percepțiile cetățenilor români despre provocările climatice. Rezultatele și acțiunile ulterioare își propun să sensibilizeze publicul larg cu privire la importanța măsurilor legate de amenințările climatice.

Sprijinul cetățenilor europeni pentru acțiunile climatice este în creștere, iar UE a prezentat cel mai ambițios plan de a deveni un continent neutru din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Sprijinul cetățenilor este esențial pentru punerea în aplicare a obiectivelor pentru 2030 și 2050.

Sondajul este lansat în proiectul „Dreptul la un mediu sănătos mediul pentru un viitor durabil – creșterea implicării cetățenilor în ambițiile climatice ale UE”, cofinanțat de Comisia Europeană.

Ce ne propunem 

Sondajul este realizat cu sprijinul mai multor organizații ale societății civile din România, Ungaria și Italia cu scopul de a:

  • evalua nivelul de conștientizare și disponibilitatea de implicare a cetățenilor, inclusiv a percepțiilor privind impactul personal asupra schimbărilor climatice și impactul COVID-19 asupra obiceiurilor zilnice;
  • prioritiza provocările climatice la nivel urban din perspectiva cetățenilor, a organizațiilor non-guvernamentale și a factorilor de decizie;
  • extinde bunele practici și a promova implicarea civică în susținerea și promovarea schimbărilor durabile;
  • propune instrumente inovatoare și adaptate pentru a spori implicarea cetățenilor în problemele de mediu.

Sondajul are o (1) secțiune de întrebări generale, (2) o altă secțiune legată de percepțiile și provocările comunităților urbane/rurale, în timp ce (3) ultimul set de întrebări este legat de obiceiuri și responsabilități individuale, situații practice din viața de zi cu zi, a fiecărui respondent.

Sondajul este disponibil aici, iar timpul de completare este de 5-7 minute. Îți mulțumim pentru implicare.

Rezultatele sondajului sunt disponibile la adresa Rezultate sondaj – Cum vezi tu schimbările climatice și măsurile pentru combaterea lor.

Cofinanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate în acest material aparțin doar autorilor și nu reflectă neapărat pozițiile Uniunii Europene.