Republica Moldova în Uniunea Europeană: platformă de monitorizare și dezbatere pentru susținerea procesului de aderare

Calendarul proiectului: ianuarie – noiembrie 2023

În Moldova avem încredere! CRPE propune un parteneriat pentru monitorizarea procesului de asistență pentru preaderare a Republicii Moldova, esențial în parcursul european al țării. În acest proiect, vom analiza prioritățile cheie pentru Chișinău, reformele necesare și mizele în negocierile cu Bruxelles, dar și progresul în livrarea și atingerea obiectivelor în urma modificărilor legislative și a termenelor prevăzute.

Proiectul nostru este menit să îmbunătățească relația dintre cetățeni, jurnaliști și factorii de decizie implicați în gestionarea asistenței pentru preaderare și să „traducă” reformele cheie într-un limbaj accesibil cetățenilor.

Republica Moldova și UE

Republica Moldova a primit statutul de țară candidată în urma unei decizii a Consiliului European din iunie 2022. Noul statut reprezintă o etapă importantă pentru Chișinău, dar vine cu numeroase provocări, cărora trebuie să le facă față fragilul guvern pro-european. Republica Moldova este slab pregătită pentru a face față cerințelor parcursului de aderare, în principal din cauza vulnerabilităților interne (administrație publică neperformantă, corupție, riscuri de securitate, impactul crizei energetice) și externe (în special războiul purtat de Federația Rusă în Ucraina și impactul acestuia asupra relației dintre Chișinău și regiunea separatistă Transnistria). Are însă în președinta Maia Sandu și guvernul pro-european principalele atuuri pentru acest proces, la care se adaugă bineînțeles și un suport în creștere al cetățenilor.

În iunie 2022, Comisia Europeană a emis un aviz cu privire la cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, recomandând statutul de candidat, în condițiile în care sunt luate nouă măsuri specifice, în următoarele domenii: reforma justiției, deficiențele identificate de OSCE, combaterea corupției și reforma administrației publice, protecția drepturilor omului etc.

Acești nouă pași specifici, împreună cu cele 35 de capitole de negociere, reprezintă reperele aderării Republicii Moldova la UE și trebuie să fie înțeleși, dezbătuți și abordați în anii următori de către toți actorii relevanți din țară, inclusiv ONG-uri, mass-media sau grupuri civice.

De ce este important să susținem parcursul european al Republicii Moldova

Asistența pentru preaderare pe care o va primi Republica Moldova este extrem de complexă și greu de explicat publicului larg, dar reprezintă instrumentul cheie pentru implementarea cu succes a reformelor. Acest proces va fi fără îndoială ținta unor știri false și a unei campanii de dezinformare a actorilor externi și interni care doresc să saboteze parcursul pro-european al țării. Folosind narațiuni false, acești actori vor urmări să limiteze încrederea cetățenilor în procesul de aderare și, luând în considerare procedura de lungă durată și vulnerabilitățile Republicii Moldova, acest lucru reprezintă un risc ridicat pentru guvernul de la Chișinău. Încrederea cetățenilor trebuie menținută în permanență și este necesar ca aceștia să înțeleagă etapele procesului de aderare la UE, pentru a le asigura o corelare a așteptărilor cu realitatea.

La ce sperăm: Moldova în UE în 2030

Explicarea procesului de aderare la UE și, în special, a asistenței pentru preaderare către publicul larg necesită resurse semnificative și va ridica numeroase provocări. Chișinăul trebuie nu numai să livreze o strategie de comunicare adresată tuturor cetățenilor, dar va trebui să îmbunătățească într-un timp foarte scurt nivelul general de înțelegere și cunoaștere a impactului statutului de candidat și a ceea ce urmează. Aceste demersuri vor fi contracarate de o amplă campanie de dezinformare și de știri false, menite să împiedice aderarea Republicii Moldova la UE.

Acest proces îndelungat este departe de a fi unul ușor sau simplu. Moldova se va confrunta cu numeroase blocaje (atât interne, cât și externe), din moment ce există numeroși actori care doresc să deraieze parcursul său european. Cu sprijinul mass-media și al ONG-urilor, la CRPE ne propunem să contribuim cât putem prin a explica cetățenilor fiecare etapă a procesului, a pune în concordanță așteptările oamenilor cu realitatea și a spori gradul de conștientizare cu privire la proces. Acest lucru este esențial pentru a menține un nivel foarte ridicat de încredere și de sprijin în cadrul preaderării și aderării.

Împreună cu ONG-urile și mass media de la Chișinău o să explicăm procesul de aderare, organizăm seminarii de pregătire pentru jurnaliști, Q&A-uri pentru publicul larg, publicăm povești, analize și rapoarte într-un limbaj facil și, încercăm puțin câte puțin, să demontăm minciunile și dezinformările Federației Ruse și proxy-urilor sale. În Moldova avem încredere și sperăm că planul de țară, aderarea la UE până cel târziu în 2030, să devină realitate.

Acest proiect beneficiază de sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund. Cu toate acestea, punctele de vedere și opiniile exprimate sunt doar ale autorului (autorilor) și nu le reflectă neapărat pe cele ale donatorilor.

Photo by Sasha Pleshco on Unsplash