Provocări de securitate energetică și cooperarea Republicii Moldova cu România

Cooperarea energetica Romania - Republica Moldova

CRPE Policy Memo nr. 37, februarie 2013   

Autori: Roxana Albișteanu, Dragoș Dinu, Cristian Ghinea

Centrul Român de Politici Europene lansează raportul ”Cooperarea energetică România – Republica Moldova. Noile provocări de securitate energetică”, în care analizează contextul european și regional al angajamentelor energetice ale Republicii Moldova, precum și  perspectivele proiectelor energetice comune ale României și Republicii Moldova, oferind decidenților și factorilor interesați din ambele țări o pledoarie pentru rolul esențial pe care România îl poate juca în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova (parcurs în care componenta energetică joacă un rol-cheie).

Este în interesul României și în interesul Uniunii Europene ca Republica Moldova să rămână conectată la procesul de integrare europeană. Recent, un important săptămânal european a publicat un articol intitulat ”Moldova: eșec pentru Europa”. Noi am spus de atâtea ori că Republica Moldova este povestea de succes a parteneriatului estic – a venit vremea să o și demonstrăm!

Raportul a fost realizat în cadrul proiectului ”Contribuții la parteneriatul pentru dezvoltare dintre România și Republica Moldova”, co-finanțat de United States Agency for International Development și Unitatea Asistență pentru Dezvoltare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și implementat de CRPE și Asociația pentru Politică Externă din Chișinău. O parte din concluziile prezentate s-au născut în cadrul mesei rotunde organizată în data de 12 octombrie 2012, în cadrul căreia au avut loc dezbateri cu experți independenți și reprezentanți ai instituțiilor publice și companiilor energetice din ambele țări.