REPUBLICA MOLDOVA: Reforma economică via Bruxelles: UE și politicile concurențiale

Policy Brief nr. 13, februarie 2012

Autor: Alexandra Toderiță

 

Centrul Român de Politici Europene lansează raportul”Reforma economică via Bruxelles: UE și politicile concurențiale în Republica Moldova”.

Republica Moldova este considerată pe bună dreptate „povestea de succes” a Parteneriatului Estic. Însă în contextul începerii negocierilor pentru semnarea unui Acord de Instituire a unei Zone de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare (AZLSAC) cu UE, Republica Moldova trebuie să recupereze restanțele la capitolul armonizarea cadrului legislativ concurențial și să se pregătească de schimbările pe care deschiderea pieței europene le va prilejui.

Raportul CRPE trece în revistă deficiențele actualului cadru juridic în domeniu, analizează din prisma obiectivelor României rezultatele proiectului de twinning aflat în desfășurare și formulează recomandări în privința consolidării Autorității Naționale pentru Protecția Concurenței. Studiul de caz ilustrează miza pe care acest mecanism al pieței o are pentru cetățeanul din RM, care va beneficia (într-un viitor nu foarte îndepărtat, sperăm noi) de deschiderea pieței aviatice și de accesul la bilete de avion la un preț rezonabil.

Raportul apare în cadrul proiectului Monitorizarea Parteneriatului pentru Integrare România – Republica Moldova” derulat de Centrul Român de Politici Europene și finanțat de Fundația Soros România.