Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a lansat joi la Bruxelles, în cadrul evenimentului “EU integration – Moldova’s irreversible choice” (Integrarea în UE – opţiunea ireversibilă a Republicii Moldova), alături de partenerii săi, Asociaţia pentru Politică Externă (APE) şi European Policy Centre (EPC), raportul “După faptă şi răsplată. Cum poate susţine UE în continuare traiectoria europeană a Republicii Moldova”.
După mai mult de trei ani de negocieri intense, Republica Moldova a parafat la Vilnius Acordul de Asociere (AA) şi Acordul de instituire a unei Zone de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) cu UE, fiind şi prima ţară din Parteneriatul Estic care a reuşit să îndeplinească toate cerinţele din Planul de Acţiune pentru Liberalizarea Vizelor.
Drumul către semnarea propriu-zisă a AA/DCFTA în toamna anului 2014 nu va fi însă unul lin. Cazul Ucrainei ofera un precedent clar: cu fiecare pas pe care Republica Moldova îl face către UE, presiunea politică şi economică a Rusiei creşte.
Embargoul asupra vinului, ameninţările cu tăierea gazului, presiunile care au determinat amânarea implementării celui de-al treilea pachet legislativ în domeniul energiei reprezintă mostre ale piedicilor pe care Rusia le poate pune în calea traiectoriei europene a Moldovei.
În acest context, raportul consorţiului coordonat de CRPE analizează principalele paliere pe care se vor desfasura negocierile până în toamna lui 2014, când este preconizată semnarea Acordului de Asociere şi oferă UE câteva recomandări.
Autorii raportului „După faptă şi răsplată. Cum poate susţine UE în continuare traiectoria europeană a Republicii Moldova” arată că Bruxelles-ul trebuie să demonstreze solidaritate, angajament şi flexibilitate faţă de partenerii estici care livrează ceea ce au promis, cum este Republica Moldova. Pentru a merge mai departe, spre procesul de integrare, UE are nevoie de o mai mare vizibilitate în rândul cetătenilor moldoveni, care trebuie să înţeleagă beneficiile pe termen lung ale europenizării.
De asemenea, DCFTA ar trebui să fie comunicat ca fiind un prim pas pe drumul lung de integrare europeană.
Raportul formuleaza si o serie de alte recomandări punctuale pentru reșaparea strategiei UE în Republica Moldova, printre care:
- UE ar trebui să sprijine consolidarea instituțională și politică a Ministerul Afacerilor Externe și a Integrării Europene și a Centrului de Armonizare Legislativă;
- UE ar trebui să sprijine tehnocrații pro-europeni în faţa oligarhilor;
- UE ar trebui să investească rapid în proiecte de continuare a gazoductului Iași – Ungheni. Proiectele energetice cu Republica Moldova trebuie considerate de UE ca parte a includerii țării în viitoarea piață energetică comună
Raportul este lansat în cadrul proiectului „EU Republic of Moldova Think Tank Dialogue”, finanțat de Unitatea Asistență Oficială pentru Dezvoltare din cadrul Ministerului Român al Afacerilor Externe, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biroul Regional din Bratislava.