Promovarea cooperării în regiunea Mării Negre: Crearea unui spațiu civic virtual și securizat

Perioada: Iulie 2020 – Iulie 2021

În ultimii ani, regiunea Mării Negre este terenul unor ample proteste, dar și manifestări și inițiative  civice orientate spre susținerea și promovarea statului de drept și a valorilor pro-europene.  Aceste manifestări coincid și cu două amenințări crescânde pentru democrație:  pe de o parte, pe plan intern, urmărim degradarea instituțiilor democratice și subminarea continuă a statului de drept și, pe de altă parte, amenințarea externă din partea Federației Ruse care atentează la securitatea din zona Mării Negre.   

Actori naționali, străini, dar și rețele private de interese profită de situația instabilă din regiune pentru a se infiltra în sectorul media și a-si promova propria agenda, sprijinind de multe ori diseminarea mesajelor pro-ruse și anti-occidentale. Propaganda media, războiul cibernetic și campaniile de dezinformare au devenit noile arme în regiune.
Amenințările sunt în mare măsură similare pentru țările din regiune, dar nu sunt contracarate printr-un răspuns comun, în condițiile în care impactul direct al campaniilor de dezinformare, al știrilor false sau al amenințărilor hibride este unul substanțial.

Proiectul urmărește stabilirea și dezvoltarea unui spațiu civic virtual și securizat din care vor face parte 18-20 de experți (activiști pentru drepturile omului, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști) din România, Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Bulgaria și Azerbaidjan. Ne propunem crearea unui spațiu virtual securizat pentru discuții, comunicare criptată și consolidarea cunoștințelor în materie de securitate cibernetică, facilitarea discuțiilor și crearea unui mecanism de răspuns rapid față de potențialele amenințări la adresa democrației și statului de drept.



Proiectul este finanțat de către Black Sea Trust for Regional Cooperation al German Marshall Fund