Percepția tinerilor asupra conflictului din Transnistria prin folosirea artei urbane
Durata proiectului: Februarie – Iulie 2020
Conflictul din Transnistria și crearea regimului separatist de la Tiraspol au dus la parcursuri complet diferite pentru comunitătile de pe cele două maluri ale Nistrului. În timp, diferențele sociale, politice și culturale au crescut, iar propagarea de știri false și dezinformări au creat numeroase dificultăți de comunicare inclusiv la nivelul cetățenilor.
Proiectul urmărește să faciliteze comunicarea și să crească gradul de conștientizare privind conflictul transnistrean în rândul tinerilor de liceu din Chișinău și Transnistria, să creeze punți de legătură între aceștia, să discute deschis provocările cu care se confruntă, dar, în special, ce posibilități de cooperare pot fi construite. Prin folosirea artei urbane ne propunem să ilustrăm într-o manieră apropiată vârstei acestora care sunt principalele dificultăți de comunicare și relaționare dintre aceștia și cum acestea pot fi depășite.
Ne propunem astfel:
1) Organizarea unei școli de formare pentru 20 de tineri din 6 licee din Chișinău și Transnistria pe tema înțelegerii cauzelor conflictului, respectiv rolul ONG-urilor, social media sau al artei urbane pentru informarea corectă și combaterea stereotipurilor și știrilor false;
2) Realizarea a două picturi murale de dimensiuni mari care purifică aerul în Chișinău și Dubăsari în baza discuțiilor și ideilor participanților de la școala de formare;
3) Publicarea unei broșuri în care vom include picturile murale, viziunile participanților și recomandările la nivel de comunitate.
Proiectul este implementat de către CRPE – Republica Moldova, cu susținerea CRPE și cu sprijin media din partea www.report.md– o platformă online care acoperă prioritar și situația din regiunea transnistreană.
Proiectul este finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation – German Marshall Fund.