Implementarea Acordului de Liber Schimb în Republica Moldova-sectorul agricol

Program: Februarie 2014- Decembrie 2014

 

Oficialii Moldoveni au finalizat acordul de liber schimb in cadrul Summitului de la Vilnius. ZLSAC reprezinta o oportunitate uriasa, oferind Republicii Moldova cadrul necesar modernizarii relatiilor sale comerciale si o baza solida pentru dezvoltare economica prin eliminarea progresiva a tarifelor vamale si a cotelor si, printr-o armonizare extinsa a legilor, normelor si reglementarilor in diverse sectoare comerciale. Prin urmare, liberalizarea completa a schimburilor comerciale va oferi acces direct Republicii Moldova la piata unica europeana si va conduce la dezvoltare economica si imbunatatirea competitivitatii.

In acest moment, este esential pentru mediul economic din Republica Moldova sa primeasca asistenta tehnica din partea statelor membre, precum Romania, care au fost supuse deja acestui proces de integrare economica, pentru a putea profita din plin de beneficiile sale si a-si ajusta in mod eficient structura economica in functie de specificitatile pietei comune europene.

Prin urmare, prezentul proiect isi propune sa sprijine stakeholderii din Republica Moldova (agenti economici, organizatii de afaceri, experti ai societatii civile, Guvernul Republicii Moldova) in reducarea costurilor de ajustare si obtinerea deplina a beneficiilor Zonei de Liber Schimb, mergand dincolo de previziunile economice si examinand trei segmente cheie ale sectoarelor agro-industriale din Republica Moldova(industria textila, industria zaharului si industria vinului).

Finantator: MATRA, Ambasada Olandei, Programul “Statul de Drept si Programul pentru Buna Guvernare”.