Identificarea, expunerea și deconstruirea campaniilor de dezinformare și știri false promovate de Federația Rusa în Republica Moldova și regiunea extinsă a Mării Negre

Implementare: Aprilie – Noiembrie 2020

Evoluția pandemiei COVID-19 și introducerea stării  de urgență în majoritatea țărilor au coincis cu creșterea incidențelor de știri false, manipulări și campanii de propagandă legate de noul coronavirus.
Și mai vulnerabil în acest sens este spațiul informational din regiunea Mării Negre în care campaniile de dezinformare marca Kremlin cresc exponențial. Principalele narațiuni promoveaza mesaje anti-Occident pe de o parte, și scot în evidență performanțele Rusiei și ale Chinei în gestionarea crizei COVID-19.  Mai mult ca atât, problema este amplificată și de faptul că știrile false sunt sprijinite și promovate de persoane publice, politicieni, dar și mass-media.

Proiectul „Identificarea,  expunerea și deconstruirea campaniilor de dezinformare și știri false promovate de Federația Rusa în Republica Moldova și regiunea extinsă a Mării Negre” urmărește să identifice și să analizeze principalele narațiuni pro-ruse și pro-chineze care sunt promovate pe perioada crizei COVID-19, dar și a actorilor ce le diseminează. Astfel, proiectul vizează și consolidarea capacității jurnaliștilor și a cetățenilor de a recunoaște știrile false și a mesajelor de propaganda legate de COVID-19 și de a motiva o abordare proactivă și critică a informațiilor și a sursei acestora.

Activitățile proiectului prevăd publicarea unui set de articole de investigație și interviuri despre experiențele legate de COVID-19 ale lucrătorilor medicali și ale cetățenilor pe platforma media Report.md, precum și redactarea a trei rapoarte despre campaniile de dezinformare și propagandă în Republica Moldova, în regiunea Mării Negre, precum și impactul pandemiei COVID-19 asupra campaniilor electorale din regiunile menționate mai sus. Pe lângă aceasta, va fi elaborată o hartă interactivă a regiunii extinse a Mării Negre unde vom prezenta în detaliu principalele tematici și narațiuni false pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

Proiectul “Identificarea,  expunerea și deconstruirea campaniilor de dezinformare și știri false promovate de Federația Rusa în Republica Moldova și regiunea extinsă a Mării Negre”, implementat de CRPE-Republica Moldova, în parteneriat cu Report.md, și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund.