Ghiduri: Devino erou în lupta împotriva dezinformării! Învață să identifici și să demontezi știrile false / De ce este important să ne vaccinăm? Cum funcționează vaccinul?

Discuțiile despre știrile false, conspirații și propagandă au devenit parte din rutina online. Cei aproape doi ani de pandemie încă demonstrează efectele distructive, chiar fatale, ale știrilor despre cum vodca sau ghimbirul tratează virusul sau chiar ne conving că pandemia este o invenție. Toate aceste știri se traduc în nerespectarea măsurilor de protecție, creșterea infectărilor și a reticenței față de vaccin. Nu în ultimul rând, mulți utilizatori încă nu știu să facă diferența între știrile false și informația veridică și nici nu cunosc cum pot combate și descuraja răspândirea falsurilor, iar situația este alarmantă chiar în rândul tinerilor.

CRPE – R. Moldova lansează ghidurile Devino erou în lupta împotriva dezinformării! Învață să identifici și să demontezi știrile false: Scurt ghid pentru tineri  și De ce este important să ne vaccinăm? Cum funcționează vaccinul? Un ghid cu răspunsuri la toate întrebările tale destinate elevilor, studenților și profesorilor, dar și ONG-urilor de profil care promovează educația media sau sunt implicate în activități de combatere a dezinformării.

Un studiu realizat recent de CRPE – R. Moldova a arătat că elevii moldoveni sunt mult mai predispuși să perceapă informațiile false ca fiind adevărate comparativ cu studenții sau profesorii, iar social media rămâne principală sursă de conținut fals pentru elevi. La fel de ingrijorator este faptul că elevii nu sunt încurajați sau nici nu cunosc modalitățile prin care pot raporta sau contracara informațiile false.

Deși afirmă că înțeleg cum știrile false pot dăuna, majoritatea elevilor rămân indiferenți la acestea: 67% din ei aleg să ignore când întâlnesc o știre falsă și doar 13% încearcă să o demonteze sau să înceapă o discuție cu cei care o distribuie. 1 din 2 elevi (50%) consideră că un motiv pentru ineficiența campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 derulată în Republica Moldova sunt falsurile și miturile despre COVID-19 vehiculate în spațiul public.

Aceste rezultate arată că tinerii duc lipsă de informații suficiente și de încredere despre prevenția COVID-19 și eficiența vaccinurilor. Nu în ultimul rând, atât elevii,  cât și studenții și profesorii trebuie abilitați în identificarea și demontarea știrilor false, iar educația media și fact-checking-ul să devină un obicei.

Despre ce sunt ghidurile? 

Devino erou în lupta împotriva dezinformării! Învață să identifici și să demontezi știrile false: Scurt ghid pentru tineri
Răspundem întrebărilor tinerilor despre riscurile dezinformării, cum pot identifica o știre falsă și ce acțiuni pot întreprinde pentru a le combate. Ghidul este conceput ca un kit de supraviețuire pe timp de pandemie în care am inclus și o serie de jocuri online interactive prin care tinerii pot înțelege mai bine cum apare dezinformarea.

 

 

 

De ce este important să ne vaccinăm? Cum funcționează vaccinul? Un ghid cu răspunsuri la toate întrebările tale
Împreună cu experta în sănătate publică de la Observatorul Român de Sănătate, Diana Lupu, venim și cu explicații accesibile despre cum funcționează un vaccin, de ce vaccinul împotriva COVID-19 este sigur, cui îi este recomandată vaccinarea și, nu în ultimul rând, dezmințim majoritatea falsurilor legate de producerea și efectele vaccinului.

 

Lectură plăcută! 

Materialele au fost realizate în cadrul proiectului Consolidarea rezilienței în fața dezinformării prin educarea tinerilor în domeniul media și al sănătății publice [EN: Building resilience to COVID-19 disinformation through health and media education among youth] implementat de către Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.