Evaluarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul Justiției

Evaluarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul Justiției

Perioada de implementare: ianuarie 2010 – septembrie 2010

Proiectul a realizat pentru prima dată în România o analiză comprehensivă a efectelor reale produse de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul Justiției asupra unor sectoare cheie pentru politicile anti-corupție din România.

Echipa CRPE a analizat efectele practice ale MCV în comparație cu intențiile inițiale ale instituției care a propus acest instrument, Comisia Europeană. Ultima parte a proiectelui, care include advocacy și recomandări privind evoluția post-2009 a MCV, a constitui o oportunitate pentru societatea civilă și pentru instituțiile din România pentru a contribui la dezvoltarea acestei politici acolo unde contează – la Bruxelles.

Obiectivul general al proiectului a constat în a oferi decidenţilor politici români şi europeni analize relevante privind funcţionarea în practică a condiţionalităţilor europene privind politicile anticorupţie în vederea eficientizării acestor condiţionalităţi. Proiectul a fost finalizat cu lansarea unui raport de evaluare a eficienței condiționalităților UE ce va avea loc la Bruxelles, în prezența unor reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European și ai presei specializate pe tematică europeană.

Ultima parte a raportului cuprinde recomandări pe care experții SAR și CRPE le-au transmis autorităților române și instituțiilor europene în ce privește elementele sancționatorii și calibrarea Mecanismului de Cooperare și Verificare ca instrument de cooperare și control, după perioada 2009.

Finanţator: Proiect derulat cu sprijinul fondurilor de pre-aderare din programul Phare România