.
Centrul Român de Politici Europene a lansat, la finalul lui 2023, un nou parteneriat dedicat promovării bunelor practici și măsurilor active de reducere a consumului de energie, alături de Energy Policy Grup (EPG), think tank-ul care derulează programul „România eficientă”, cel mai mare proiect privat de eficiență energetică la nivel național.
Susținut de Innovation Norway în cadrul Programului Energie în România 2014-2021, proiectul „Eficiența energetică în clădiri: implicarea comunităților și autorităților, promovarea noilor tehnologii” vine să explice, pentru publicul larg, pentru consumatori, dar și pentru viitoarele generații, elevi sau studenți, de ce este importantă eficiența energetică. Discutăm atât despre investiții ori lucrări publice sau private din comunitățile locale până la măsuri concrete prin care putem reduce, în propria gospodărie sau afacere, consumul de energie.
Programul „România Eficientă” a dezvoltat resurse educaționale cu conținut relevant, iar noul parteneriat vine să le ducă mai aproape pentru fiecare categorie de public. În România, 77% din fondul construit necesită renovare energetică până în 2050. Înțelegerea și conștientizarea unor soluțiilor eficiente, în concordanță cu obiectivele climatice ale UE, sunt prioritare.
Rolul autorităților publice locale și comunității locale în eficiența energetică
O componentă importantă a parteneriatului nostru „Eficiența energetică în clădiri: implicarea comunităților și autorităților, promovarea noilor tehnologii” este destinată autorităților publice locale care pot găsi bune practici, expertiză, soluții ori inspirație în conceptul, investițiile și renovările la standarde nZEB realizate în România Eficientă, în special renovarea școlilor din mai multe regiuni ale României.
Proiectul nostru urmărește și creșterea cunoștințelor publicului privind eficiența și securitatea energetică. Ceea ce ne dorim este îmbunătățirea comportamentului individual, reducerea amprentei de carbon personale și promovarea beneficiilor eficienței energetice.
––––––––––––––––––––––––
Finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.
Finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.