Creșterea implicării tinerilor în cadrul alegerilor europene

Perioada de implementare: Septembrie 2018 – Octombrie 2019

Scăderea ratei de participare la vot este o tendință recurentă în rândul democrațiilor europene, ce se manifestă în special în rândul tinerilor. În 2014, rata de participare la alegerile europene pentru cei sub 25 de ani a fost de doar 28%, comparativ cu o prezență generală la vot de 42.6%. Deficitul democratic și participarea scăzută la vot nu sunt fenomene particulare, prezente doar în anumite țări, ci se manifestă la nivel european , deși tinerii sunt mult mai activi în ultimii ani în alte forme de participare politică (proteste, manifestații, mișcări sociale, etc).

Acest trend este cu atât îngrijorător cu cât campaniile de dezinformare și fake news sunt din ce în ce mai vizibile în spațiul european, în special în perioada campaniilor electorale,  putând influența rezultatul alegerilor și promovând deseori mesaje împotriva valorilor europene.

Proiectul Creșterea implicării tinerilor în cadrul alegerilor europene” este implementat în România și în Grecia și urmărește să documenteze viziunea tinerilor despre viitorul Uniunii Europene și să crească gradul de cunoaștere în rândul acestora privind importanța alegerilor europarlamentare din 2019.

Principalele obiective ale proiectului sunt:

  1. i) Dezvoltarea unei platforme interactive care să permită interacțiunea tinerilor și să promoveze gândirea critică și discursul argumentativ (organizarea unor competiții și dezbateri online);
    ii) Organizarea unei sesiuni de training timp de șase zile la Bruxelles destinate tinerilor și lucrătorilor de tineret;
    iii) Dezvoltarea unui ghid de învățare privind importanța alegerilor europarlamentare și implicarea tinerilor în combaterea campaniilor de dezinformare online.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 2: Cooperare pentru Inovare și schimb de bune practici