Pandemia COVID-19 se retrage lent, iar în spațiul media încă circulă conspirații și știri false despre ce este COVID-19, cum se răspândește și cum poate fi prevenit. Trendul continuă și pe subiectul campaniei de vaccinare, astfel că ne confruntăm cu o rată lentă de imunizare, iar încrederea cetățenilor în utilitatea vaccinului încă trebuie motivată. Deși medicii și experții în sănătate publică se implică în promovarea vaccinului, mulți cetățeni nu cunosc cum funcționează vaccinul, ce efecte are, dar și de unde se pot informa corect despre acesta.
Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene (CRPE) își propune să publice un ghid în care să explice impactul știrilor false și importanța vaccinării împotriva COVID-19 prin informații de încredere și explicații interactive. Suntem în căutarea unui expert în sănătate publică care va lucra împreună cu un expert CRPE pentru redactarea acestui ghid. Ghidul va fi prezentat unui grup de profesori din școlile din Republica Moldova în cadrul unei sesiuni de training pentru a fi predat apoi în școli.
Ghidul va include două teme importante:
1) Impactul știrilor false: ce este o știre falsă, cum o identificăm, care au fost/sunt cele mai populare narative false despre COVID-19 (cu focus pe metode de prevenție și remedii alternative), de ce sunt greșite, cum pot fi deconstruite și cum poate fi abordat subiectul în familie, cercul de prieteni, etc.
2) Campania de vaccinare: explicații interactive despre cum funcționează vaccinul, care sunt efectele acestuia și cum să comunicăm corect despre beneficiile serului.
Menționăm că expertul se va ocupa de partea dedicată campaniei de vaccinare. Pe lângă aceasta, expertul ne va ajuta să redactăm un scurt chestionar pe subiectul știrilor false legate de COVID-19 și campania de vaccinare. Chestionarul va fi distribuit tinerilor, iar datele colectate vor fi incluse în ghid.
Sunteți interesat/ă? Iată ce trebuie să faceți:
Dacă sunteți interesat/ă, vă rugăm să ne trimiteți un CV din care să reiasă experiența în domeniul sănătății publice și o propunere a metodologiei de elaborare a ghidului și structura propusă (maxim 1 pagină) la adresa crpemoldova@gmail.com cu subiectul „Expert sănătate publică”
Termen limită: 23 iulie 2021
Conținutul ghidului va putea fi adaptat ulterior, ținând cont de sugestiile expertului cooptat și cerințele echipei de proiect. Estimativ, termenul de predare al ghidului este 15-20 septembrie.
Activitatea are loc în cadrul proiectului Building resilience to COVID-19 disinformation through health and media education among youth – Promovarea educației media și a informării corecte în domeniul sănătății publice pentru a combate efectele dezinformării despre COVID -19 finanțat de către Ambasada Statelor Unite ale Americii în R.Moldova