Ce se întâmplă în Republica Moldova? Scenarii privind alegerile anticipate

  
Maia Sandu a subliniat deseori în campania electorală intenția sa de a declanșa alegeri anticipate. Cadrul legal nu este însă favorabil acestei opțiuni, iar cu excepția PAS, toate celelalte partide parlamentare ar avea doar de pierdut în cazul alegerilor înainte de termen. CRPE a analizat posibile scenarii privind criza de la Chișinău, prezentăm imaginea de moment și opiniile unor voci avizate în încercarea de a desluși impactul evenimentelor actuale.

Cu o victorie convingătoare în alegerile prezidențiale și un capital de încredere semnificativ, președinta în funcție încearcă un transfer de încredere și de voturi spre Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Motivația sa este aparent una simplă: Parlamentul actual nu este reprezentativ, este compromis, iar coalițiile de conjunctură care se formează în jurul intereselor oligarhice și pro-ruse pot bloca o agendă reformatoare.

Nominalizarea unui guvern de „sacrificiu” în frunte cu Natalia Gavrilița, fostul ministru al finanțelor în guvernul Sandu, este văzut ca un mijloc prin care se încearcă apropierea anticipatelor. Coaliția formată din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) – Partidul Șor – Partidul „Pentru Moldova” se opune alegerilor. În contextul crizei politice, aceștia au propus candidați alternativi la postul de premier și au atacat decretul șefului statului privind numirea repetată a Nataliei Gavrilița la Curtea Constituțională.  

Ce poate decide Curtea Constituțională? Partidul Socialist a contestat constituționalitatea decretului de nominalizare pentru a doua oară a Nataliei Gavriliță. Curtea Constituțională a refuzat suspendarea decretului, motivând superficialitatea demersului inițiat de membrii Partidului Socialist și lipsa de argumentație a acestuia, însă va decide pe fond, privind constituționalitatea acțiunii de nominalizare, în data de 23 Februarie.

Anularea decretului nu ar face însă claritate deplină asupra căii de urmat. Maia Sandu ar putea forța o nouă nominalizare cu scopul declanșării anticipatelor. În mod normal, majoritatea parlamentară poate insista asupra candidaturii propuse și dacă aceasta nu se conformează, ceea ce este probabil, atunci ar trebui inițiată procedura de suspendare.

Ce rezultat ar putea aduce alegerile anticipate? Pe actualele previziuni electorale, singurul partid parlamentar care ar avea de câștigat din alegerile anticipate este PAS, însă formarea unei majorități funcționale ar putea fi extrem de dificilă ținând cont inclusiv de tensiunile cu celelalte partide pro-europene.

Ce poate urma? În cazul unei decizii favorabile Maiei Sandu, ceea ce PSRM și aliații săi din Parlament vor încerca este să câștige timp, să boicoteze procedura de învestire și să încerce organizarea de alegeri anticipate sau la termen într-un context mai favorabil. Criza politică pare însă deplină în conflictul dintre Președinte și Parlament, fără o soluție clară la orizont.

Este însă neclar dacă amânarea unor eventuale alegeri anticipate ar eroda din scorul electoral al PAS și Maiei Sandu și ar ajuta PSRM sau Partidul Șor. Mai degrabă, nu. Maia Sandu se află pe un puternic trend ascendent, determinat de câștigarea alegerilor prezidențiale, scor ce se reflectă în punctajul electoral al partidului său.

Raportul complet poate fi accesat aici

Acest raport face parte din proiectul Fostering cooperation in the Black Sea Region: Setting up a transnational civic situation room implementat de către Centrul Român de Politici Europene și Center for Criminal Justice and Security Studies și este finanțat de către Black Sea Trust for Regional Cooperation al German Marshall Fund.

Opiniile exprimate în acest material reflectă viziunea autorului și nu în mod necesar și viziunea Black Sea Trust sau partenerilor săi.