Burse pentru proiecte de jurnalism pe teme de dezvoltare internațională

Burse pentru jurnaliști pe teme de dezvoltare internațională în cadrul Anului European pentru Dezvoltare 2015

Update

Pentru a vizualiza materialele realizate de către echipele de jurnaliști în cadrul proiectului, accesați link-urile de mai jos:

1.Kurdistan or not (Siria) – http://casajurnalistului.ro/ne-aparam-pamantul-si-femeile/

2.Între două lumi (Moldova-Transnistria) – http://m.stiri.tvr.ro/article/68191

3.Cât de greu e să îți găsești un loc de muncă în Georgia ca persoană cu dizabilități?” (Georgia) – http://totb.ro/zidul-exista/

4. PTSD: noul câmp de bătălie din Ucraina (Ucraina) – http://www.euractiv.ro/extern/in-afara-dorintei-de-a-nu-ma-fi-nascut-pe-acest-pamant-sunt-un-om-normal-2797

Update

CRPE anunță lista câștigătorilor concursului de burse pentru jurnaliști pe teme de dezvoltare internatională în cadrul Anului European pentru Dezvoltare 2015.

Astfel, echipele și proiectele câștigătoare sunt:

Diana Meseșan și Andrei Becheru, cu proiectul ”Cât de greu e să îți găsești un loc de muncă în Georgia ca persoană cu dizabilități?”
Ioana Moldovan și Andrei Pungovschi, cu proiectul ”PTSD: noul câmp de bătălie din Ucraina”
Lorelei Mihala și Daniel Georgescu, cu proiectul ”Între două lumi”
Mircea Barbu și Ștefan Mako, cu proiectul ”Kurdistan or not?”.
Mențiune: Membrul juriului Vlad Mixich s-a recuzat de la notarea  două echipe înscrise în concurs. Laurențiu Colintineanu s-a recuzat în totalitate, nevotând niciun proiect sau echipă. 
Burse pentru proiecte de jurnalism pe teme de dezvoltare internațională

Patru echipe de câte doi jurnaliști au șansa de a câștiga o bursă de documentare și realizare de materiale jurnalistice pe teme de dezvoltare internațională în valoare maximă de 2.250 dolari (sumă brută). Înscrierile sunt deschise până la data de 28 septembrie 2015. Invitația de înscriere se adresează oricărui jurnalist profesionist din orice mediu de publicare care dorește să abordeze tema dezvoltării internaționale.

CONTEXT

Bursele pentru jurnalism sunt acordate în cadrul proiectului ”Investing in quality journalism  on international development- a sustainable approach to raising public awareness on development cooperation and global issues” implementat în cadrul Anului European pentru Dezvoltare 2015 de Centrul Român de Politici Europene în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală, și  finanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe.

Anul European pentru Dezvoltare 2015 este primul din istoria Uniunii Europene când tematica aleasă pentru comunicarea specială anuală se referă la acțiunile externe ale UE, nu la procese interne. Obiectivele generale ale Anului European pentru Dezvoltare 2015 sunt:

  1. de a informa cetățenii europeni cu privire la cooperarea pentru dezvoltare a UE și a statelor membre, cu accent pe rezultatele obținute de UE în calitate de actor pe scena mondială și că va continua să facă acest lucru în conformitate cu ultimele discuții privind cadrul general post-2015;
  2.  de a stimula implicarea directă, gândirea critică și interesul activ al cetățenilor Uniunii și al părților interesate din Europa față de cooperarea pentru dezvoltare, inclusiv cu privire la formularea și punerea în aplicare a politicilor;
  3. de a sensibiliza publicul cu privire la avantajele cooperării pentru dezvoltare a Uniunii nu numai pentru beneficiarii asistenței pentru dezvoltare ci și pentru cetățenii UE, și de a atinge o mai largă înțelegere a coerenței politicii pentru dezvoltare, precum și de a promova în rândul cetățenilor din Europa și din țările în curs de dezvoltare un sentiment de responsabilitate, solidaritate și oportunități în comun într-o lume în schimbare și din ce în ce mai interdependentă.

Scopul burselor este acela de a oferi jurnaliștilor români șansa documentării unor subiecte de importanță globală în țări în curs de dezvoltare. Suma oferită câștigătorilor este destinată acoperirii costurilor generate de deplasare. Deplasările trebuie să aibă loc în perioada septembrie – octombrie. Publicarea materialelor: nu mai târziu de 15 noiembrie.

De asemenea, echipele selectate în urma proiectelor înscrise vor beneficia de un training pe subiectul „dezvoltare internațională” cu experți în domeniu și jurnaliști cu experiență în abordarea acestei teme. Forma finală a subiectului va fi stabilită împreună cu echipa după o discuție detaliată, iar editarea va fi făcută de jurnaliști cu experiență.

 

CINE SE POATE ÎNSCRIE

Bursele se adresează oricărui jurnalist profesionist din România indiferent de mediul de publicare. Se așteaptă și se încurajează înscrieri din mediul print, online, radio și televiziune.

Bursele sunt gândite a fi acordate unei echipe formate din reporter și jurnalist vizual (fotojurnalist / videojurnalist).

DETALII

–    Înscrierile se fac prin email la adresa: office@crpe.ro

–    Se acceptă un număr de maximum trei propuneri de subiecte / echipă.

–    Poate câștiga o singură propunere / echipă cu excepția situației în care, de exemplu, două subiecte propuse se întâmplă în proximitate geografică și pot fi documentate simultan.

–    Durata orientativă a deplasării este de o săptămână. Nu este obligatorie, durata poate fi mai mare în funcție de subiect și posibilitățile financiare.

–    Țările de destinație trebuie să fie state în curs de dezvoltare ceea ce exclude statele membre ale UE, în special țările beneficiare ale politicii de asistență oficială pentru dezvoltare a României pot fi găsite aici: http://www.aod.ro/state-partenere.html

NOTĂ: dat fiind contextul actual, juriul va lua în considerare, totuși, și proiecte ce vizează actuala criză a refugiaților din statele UE, dar prioritate vor avea propunerile cu deplasare în statele în dezvoltare.

–    Se pot înscrie propuneri de reportaje, portrete, analize și investigații. Știri și relatări sunt excluse.

–    Înscrierea va consta în următoarele elemente: un pitch de cel mult 350 de cuvinte / un plan de documentare / o propunere de buget / CV-urile membrilor echipei / 3 exemple de materiale jurnalistice relevante pentru fiecare membru al echipei (sub formă de link; nu neapărat pe teme de dezvoltare).

–    Suma ce va fi atribuită fiecărei echipe poate fi adaptată la nevoile concrete ale proiectului câștigător.

–    Anunțul câștigătorilor va avea loc în termen de o săptămână de la închiderea înscrierilor.

CRITERII DE JURIZARE

–    Relevanța subiectului propus în aria tematică a dezvoltării internaționale.

–    Complexitatea pre-documentării și a planului de documentare propus pentru deplasare.

–    Caracterul universal al subiectului ales.

–    Originalitatea unghiului de abordare.

–    Abordarea multimedia și posibilitatea de a publica simultan materialul pe mai multe canale de distribuție.

–    Existența mai multor instituții media interesate de publicare (nu este necesar un acord prealabil).

 

JURIUL

Ciprian Ciucu – director de programe CRPE, expert în politici de dezvoltare

Laurențiu Colintineanu – senior editor multimedia EurActiv.ro

Vlad Mixich – senior editor HotNews.ro

Teodor Tiță – jurnalist

Valentin Burada – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Alina Matiș – Digi 24

Olguța Anghel – Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare

 

EXEMPLE DE SUBIECTE PE TEME DE DEZVOLTARE (cu caracter orientativ pentru temă)

The dark side of the Italian Tomato – http://webapps.aljazeera.net/aje/custom/2014/italiantomato/index.html

Kenya’s Rose Slaves – http://landquest.internewskenya.org

Breaking Menstrual Taboos – http://interactive.aljazeera.com/aje/2015/BanishedNepal/index.html#16156

Medicamentalia – http://medicamentalia.org/en/

E-Waste Republic – http://interactive.aljazeera.com/aje/2015/ewaste/index.html

Why is fertiliser so scarce in Africa? – http://www.theguardian.com/global-development/2014/dec/05/costly-fertiliser-holds-back-a-green-revolution-in-africa

Mafia in Africa – https://correctiv.org/en/investigations/mafia-africa/

PTSD in Ukraine – https://news.vice.com/article/psychologists-in-war-torn-ukraine-are-fighting-a-battle-against-ptsd-on-two-fronts

Cum să alegei democratic un dictator – http://www.hotnews.ro/stiri-international-17836648-cum-alegi-democratic-dictator.htm

Când Ucraina nu mai e Ucraina – http://www.hotnews.ro/stiri-international-20315124-cand-ucraina-care-nu-mai-ucraina-peste-1-3-milioane-oameni-trezit-straini-propria-tara.htm

Ați plecat prea devreme – http://www.gandul.info/international/ati-plecat-prea-devreme-14164497

120.000 – http://totb.ro/video-tabara-de-refugiati-zaatari-cum-se-naste-un-oras/

Etiopia – 30 de ani de la marea foamete – http://www.rfi.ro/stiri-politica-55724-video-etiopia-30-ani-marea-foamete

 

Pentru a descarca condițiile de participare, click aici.

Bursele pentru jurnaliști sunt acordate în cadrul proiectului ”Investing in quality journalism  on international development- a sustainable approach to raising public awareness on development cooperation and global issues” implementat în cadrul Anului European pentru Dezvoltare 2015 de Centrul Român de Politici Europene în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală.
 
Proiectul face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de
Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. CRPE este singurul responsabil de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene sau a Ministerului Afacerilor Externe al României.
iiiiiiivvi