Patriotism is supporting your country all the time, and your government when it deserves it.

Mark Twain

Publicații

Centrul Român de Politici Europene lansează Policy Brief-uri, Policy Memo-uri și Background Papers ori de câte ori o problemă trebuie analizată. Acestea sunt scrise  de către membrii staff-ului CRPE sau de către experții afiliați. De-a lungul timpului, am lansat materiale de Policy pe urmatoarele teme:

Energie și Mediu

Guvernanta Economică și Fonduri Europene

Instituții Naționale și Europene

Justiție, Afaceri Interne și Anticorupție

Politica Agricolă Comună

Republica Moldova și Politica de Vecinătate

Politici sociale/Educație/Sănătate

 

Cărțile CRPE

Eu votez DNA! De ce merită să apărăm instituțiile anticorupție.

Autor: Cristian Ghinea

Într-un moment important pentru instituțiile anticorupție din România, un moment în care există semne de întrebare serioase cu privire la viitorul lor, povestea DNA este documentată de Cristian Ghinea în volumul ”Eu votez DNA! De ce merită să apărăm instituțiile anticorupție”.

Cartea cuprinde interviuri exclusive cu procurori DNA și alți oficiali din zona anticorupției, precum și eseuri ale autorului privitoare la bilanțul eforturilor în acest domeniu din România.

The EU Approach to Justice Reform in Southeastern and Eastern Europe

Editori: Cristian Ghinea și Laura Ștefan

Lucrarea a fost editată de Cristian Ghinea și Laura Ștefan, cu ajutorul experților din fiecare țară acoperită de cercetare și constituie o analiză comparativă  a unei serii de indicatori legați de performanța justiției și lupta împotriva corupției în România, Bulgaria, Croația, Serbia, Macedonia, Republica Moldova și Ucraina. Indicatorii luați în considerare pentru fiecare dintre aceste țări sunt următorii:  instituții anti-corupție, imunități, confiscări, declarații de avere și interese, independența și responsabilitatea judiciarului.

Volumul a fost lansat la Bruxelles în cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European cu sprijinul europarlamentarilor Monica Macovei (România), Mariya Nedelcheva (Bulgaria) și Tadeusz Zwiefka (Polonia).

Volumul a fost realizat ca urmare a unui proiect finanțat de German Marshall Fund, Konrad Adenauer Stiftung și Soros Foundation Romania. Textul în format .pdf poate fi descărcat aici.