Influența datelor publice deschise asupra avertizării de integritate

Influența datelor publice deschise asupra avertizării de integritate

Perioada de implementare: februarie 2019 – februarie 2021

Protecția avertizorilor de integritate și datele publice deschise sunt recunoscute, în unanimitate, ca fiind măsuri-cheie în descurajarea și detectarea corupției în achizițiile publice, încurajând raportarea abaterilor și a fraudelor.

Este bine cunoscut faptul că actele de corupție produc costuri directe și indirecte: nu doar pierderea de fonduri publice ca efect al alocărilor incorecte, cheltuielile crescute și calitatea inferioară a bunurilor, a serviciilor și a lucrărilor, ci și denaturarea concurenței și pierderea încrederii cetățenilor în Guvern. Integritatea și transparența în domeniul achizițiilor publice reprezintă o prioritate pentru Uniunea Europeană. De-a lungul timpului, UE a depus eforturi pentru a asigura disponibilitatea liberă a datelor pentru utilizare și reutilizare, deoarece achizițiile publice responsabile reprezintă un element strategic la nivelul Uniunii.

Proiectul „Influența datelor publice deschise asupra avertizării de integritate” își propune să evalueze implementarea actuală și impactul acestor măsuri-cheie (protecția avertizorilor de integritate și datele publice deschise) în șapte state membre ale UE, cu scopul de a dezvolta un instrument TIC pentru administrațiile publice. Proiectul vizează legislația privind denunțarea abuzurilor și datele publice deschise în domeniul achizițiilor publice.

Pe baza acestei legislații corespunzătoare celor șapte state partenere, principalele activități ale proiectului sunt:

i) Evaluarea implementării celor două măsuri-cheie, prin identificarea modului în care acestea sunt aplicate și funcționează, a avantajelor și a dezavantajelor;

ii) Evaluarea impactului măsurilor-cheie, evidențiind dacă, cum și în ce măsură acestea contribuie la creșterea transparenței și a integrității în achizițiile publice;

iii) Elaborarea unui model de evaluare, bazat pe rezultatul celor două activități anterioare;

iv) Dezvoltarea unui instrument TIC, care să permită administrației publice să-și evalueze politica privind avertizarea de integritate și datele publice deschise.

Beneficiarii rezultatelor acestui proiect sunt administrațiile publice, care ar putea utiliza instrumentul TIC dezvoltat în auto-evaluarea propriilor politici. Alți beneficiari pe termen lung ai proiectului sunt cetățenii, deoarece aceștia vor beneficia de o administrație publică mai responsabilă, contribuind la asigurarea acestei responsabilități, printr-o conștientizare sporită a datelor publice deschise și a transparenței în administrația publică.

Acest proiect este implementat în parteneriat cu Università degli Studi di Torino (Italia); Amapola – Progetti Per La Sicurezza Delle Persone e Delle Comunità Associazione (Italia); Université d’Angers (Franța); Vienna Centre for Societal Security – Vicesse, Wiener Zentrum Fur Sozialwissenschaftliche Sicherheitsforschung (Austria); Univerza V Mariboru (Slovenia).

Acest proiect este finanțat de Comisia Europeană – Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne