De ce nu se poate decupla Bulgaria de România

De ce nu se poate decupla Bulgaria de România

CRPE Policy Brief nr. 16, septembrie 2012

Autor: Ciprian Ciucu

Acest Policy Brief apare în contextul în care Comisarul pe Justiție Viviane Reding a declarat in Le Monde că nu ar fi surprinsă dacă Statele Membre ar decupla Bulgaria de România în drumul spre spațiul Schengen.

În același context Președintele Comosiei Europene, Manuel Barroso a declarat că Bulgaria este pregătită să adere la Schengen fără a face vreo mențiune cu privire la România.

Vara politică agitată, în care statul de drept a fost pus în pericol în România, pare să cântărească destul de greu în decizia Statelor Membre de a da undă verde României de a adera la Schengen, cu toate că din punct de vedere tehnic România este capabilă să păzească granițele externe ale Uniunii.

În acest context extrem de politizat, atât la București cât și la Bruxelles, o problemă reală și nespusă întârzie decizia de a primi atât România cât și Bulgaria în clubul Schengen. În timp ce politica de liberă circulaţie este supusă unor noi presiuni migraţioniste neaşteptate, Comisia, Parlamentul şi Consiliul European au negociat un nou pachet legislativ de guvernanţă Schengen ce ar putea folosi şi României şi Bulgariei pentru a accede la spaţiulSchengen.

Aceasta în speranţa că-şi vor continua reformele în justiţie, procesul Schengen fiind acum legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie iar ultimul raport din vara 2012, nu prea le-a fost favorabil.