Tbilisi, 5 iulie. Marșul pentru Demnitate urma să încheie o serie de evenimente organizate în sprijinul minorităților sexuale, dar a fost anulat de autorități după ce mai mulți contra- protestatari de extremă dreaptă, încurajați de clerul Bisericii Ortodoxe, au ocupat forțat sediile mai multor organizații LGBT, au ars steaguri ale Uniunii Europene și mișcării LGBT și au agresat zeci de jurnaliști ce urmau să transmită în direct de la marșul Tbilis Pride.
Alexandru Lashkarava, unul dintre reporterii atacați pe 5 iulie, a murit în urma rănilor cu câteva zile mai târziu. Autoritățile din Georgia nu au respectat drepturile comunității LGBT, au asistat pasiv la atacul asupra sediilor acestora și chiar au incitat la ură prin discursuri denigratoare la adresa lor și a valorilor democratice și occidentale. (In)acțiunile autorităților și suportul lor mai mult decât evident pentru grupările extremiste au condus la evenimentele tragice de la Tbilisi.
Evenimentele din Tbilisi se circumscriu unui curent extremist manifestat din ce în ce mai des în Europa Centrală și de Est. Forțele politice din Georgia, asemenea partidelor de la guvernare din Polonia, Ungaria sau Turcia, au ales să alimenteze sentimente extremiste pentru a polariza societatea, a slăbi opoziția și a distrage atenția de la corupția endemică, lipsa de reforme și managementul prost al pandemiei și al recuperării economice. În România, discursul anti-LGBT este deseori folosit în aceeași notă.
Încălcarea drepturilor minorităților sexuale se înscrie dintr-un lung șir de acțiuni ale guvernării de la Tbilisi ce pot pune în pericol parcursul european al Georgiei, în ciuda voinței majorității covârșitoare a georgienilor ce susțin aderarea la UE. Guvernul de la Tbilisi a adoptat un limbaj dublu: în timp ce la nivel declarativ, în întâlnirile cu liderii europeni, susține în continuare integrarea cu Uniunea Europeană, la nivelul acțiunilor, guvernul condus de Irakli Garibashvili sfidează înțelegerile de reformă adoptate în consens cu opoziția din Georgia, Statele Unite și Uniunea Europeană.
CRPE lansează raportul Valul de hate speech și încălcarea drepturilor omului se ridică în regiunea Mării Negre: episodul Tbilisi Pride, Iulie 2021 în care explicăm și analizăm pe scurt evenimentele ce au dus la escaladarea violențelor în contextul Tbilisi Pride, cum au reacționat autoritățile și alți actori locali relevanți (biserica sau societatea civilă), dar și dacă (in)acțiunile autorităților din Georgia ar putea duce la deteriorarea relațiilor cu Statele Unite sau Uniunea Europeană.
Acest material este parte a proiectului Promovarea cooperării în regiunea Mării Negre: Crearea unui spațiu civic virtual și securizat implementat de Centrul Român de Politici Europene și susținut de către Black Sea Trust for Regional Cooperation al German Marshall Fund.
Opiniile exprimate în acest material nu reflectă în mod necesar viziunea Black Sea Trust sau a partenerilor săi.
*Sursă imagine: Guram Muradov/civil.ge