România și Ucraina au interese comune pentru ca statul vecin, Republica Moldova sa fie unit si pe deplin functional. Din această perspectivă conflictul înghețat din Transnistria poate pune în pericol realizarile Republicii Moldova in angajamentele cu UE. Ucraina poate furniza însă soluţii concrete de care Chișinăul are nevoie pentru negocierile sale cu UE.
Prezentul raportul este parte a proiectului „Forumul Civic România – Ucraina” – implementat de Centrul Român de Politici Europene împreună cu partenerii de la Kiev, Institutul de Politici Mondiale. Raportul analizeză în detaliu oportunitatea intervenţiei Kievului, zonele în care rezultatele sunt aşteptate precum şi perspectiva preşedinţiei OSCE a Ucrainei în mandatul căreia unul din rezultatele concrete se referă exact la dosarul transnistrean.
Deoarece Republica Moldova a făcut pași rapizi în aprofundarea relației sale cu Uniunea Europeană, 2013 ar putea fi anul cheie în negocierile sale cu Bruxelles-ul. Un nou acord de asociere și un acord aprofundat pentru liberul schimb (DCFTA) ar putea fi semnate în a doua jumătate a anului, în timp ce Comisia Europeană ar putea recomanda ridicarea vizelor pentru cetățenii moldoveni.
Cu toate acestea, problema transnistreană poate îngreuna progresele înregistrate de Chișinău. Ucraina are un rol deosebit în această ecuaţie, iar aşteptările în privinţa unor rezultate pozitive şi tangibile sunt foarte mari, mai ales din perspectiva preluării de către Kiev a preşedinţiei OSCE în 2013.
Raportul integral, in limba engleza: Transnistria: Ukraine’s approach and expectations from OSCE’s chairmanship.
Reducerea decalajelor de percepţie dintre România şi Ucraina, primul raport în cadrul proiectului „Forumul Civic România – Ucraina„, analizează stereotipurile şi oportunităţile relansării relaţiilor bilaterale.
Raportul integral, în limba engleză: Narrowing the Perceptions Gap – views from Kyiv and Bucharest este disponibil aici