Policy Brief, European Policy Centre, Octombrie 2014, Autor: Amanda Paul. După 4 ani de negocieri, Moldova a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, incluzând Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, la 27 Iunie 2014. Acordul a fost ratificat la 2 Iulie de Parlamentul Republicii Moldova, intrând în aplicare cu titlu provizoriu în prima zi a lunii Septembrie.
Deși această evoluție reprezintă un reper important în relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, drumul nu a fost ușor. Rusia și-a intensificat prezența și presiunile în regiune, iar ca o contra pondere la progresele înregistrate de Republica Moldova, și-a sporit acțiunile și în Găgăuzia și Transnistria. Alături de presiunile ce vin din partea Rusiei, următoarele luni vor fi foarte dificile din punct de vedere politic, cu evoluții interne și externe care vor modela viitorul Republicii Moldova. Nu numai că Moldova trebuie să continue cu implementarea dificilă și costisitoare a ZLSAC, dar și coaliția de guvernământ trebuie să ofere o imagine unitară în vederea apropiatelor alegeri.
Drumul pe care Republica Moldova l-a ales rămâne dificil. Societatea Moldoveană este departe de a fi unită în chestiunea integrării europene, coaliția pro europeană rămâne fragilă și predispusă la conflicte interne, iar Rusia este decisă să-și sporească prezența și acțiunile în Republica Moldova. Astfel, rezultatul alegerilor parlamentare din 30 Noiembrie este extrem de important, iar o revenire la putere a actualei coaliții este departe de a fi garantată.
Documentul, în limba engleză, poate fi accesat aici.
Toate rapoartele din cadrul proiectului precum şi cele mai recente dezbateri, rapoarte de policy şi comentarii ale analiştilor şi experţilor europeni despre Moldova pot fi găsite pe site-ul dedicat EU Moldova Think Tank Dialogue.
Acest Policy Brief este publicat în cadrul Dialogului Think Tank UE-Moldova, un proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe din România, prin Programul Oficial de Asistență pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) – Centrul Regional Bratislava. Proiectul este implementat de un consorțiu de organizații și include Centrul Român de Politici Europene (CRPE) din București și filiala sa din Republica Moldova de la Chișinău; Centrul de Politici Europene din Bruxelles și Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău.