Răspunsul NATO la criza Covid-19: Combaterea știrilor false și a dezinformării în rândul tinerilor

Perioada de implementare: septembrie 2020 – decembrie 2020

Pe fondul evoluției crizei Covid-19, mai multe regiuni la nivel mondial se confruntă cu un flux continuu de dezinformare și propagandă, ceea ce îngreunează și mai mult distincția dintre știrile false și informațiile reale, obiective. Pandemia a dus la un val extins de știri false care vin, în mare parte, dinspre Rusia sau China și care sunt în detrimentul imaginii organizațiilor internaționale, precum NATO și UE și care, pe termen lung, pot afecta percepția cetățenilor cu privire la eforturile acestora.

NATO a lansat o serie de inițiative importante de sprijin umanitar care să vină nu doar în ajutorul statelor membre, ci și statelor partenere, a facilitat schimbul de bune practici între personalul medical la nivelul mai multor țări și implicit a pus accent pe creșterea rezilienței în fața unor atacuri la adresa democrației. Cu toate acestea, principalele narative anti-NATO vizibile în spațiul public fac referire la faptul că membrii NATO nu fac față crizei și, mai mult, la faptul că pandemia nu a făcut decât să perturbe exercițiile militare NATO la granițele sferei de influență a Rusiei.

În acest context, proiectul „Răspunsul NATO la criza Covid-19: Combaterea știrilor false și a dezinformării în rândul tinerilor” urmărește să promoveze modul în care NATO a gestionat criza Covid-19 și care sunt principalele mecanisme de cooperare și sprijin la nivel de sprijin umanitar și de securitate: de la echipamente medicale esențiale, la mobilizarea forțelor armate și resurselor medicale, ştiinţifice şi tehnologice pentru a sprijini lupta împotriva pandemiei în flancul estic.

Proiectul se adresează în principal tinerilor (elevi de liceu și studenți) care trăiesc în regiunile din estul și nord-estul României și urmărește: i) informarea acestora și oferirea de sprijin în vederea identificării știrilor false și propaganda în contextul Covid-19 și NATO; ii) motivarea acestora de a se raporta critic și proactiv la sursele de informare din spațiul public.

Proiectul se va desfășura în trei etape în cadrul cărora urmărim 1) Informarea, 2) Implicarea și 3) Conștientizarea tinerilor cu privire la NATO și principalele sale acțiuni în combaterea crizei Covid-19.

Principalele activități ale proiectului sunt:

  1. Organizarea unui webinar la care vor participa reprezentanți NATO care vor dezbate subiecte precum: securitate, sănătate publică, ajutor umanitar, campanii de dezinformare și propagandă în spațiul public etc;
  2. Redactarea unui ghid de învățare destinat tinerilor despre activitățile NATO în contextul crizei Covid-19 în flancul estic, precum și realizarea unor videouri interactive cu experți NATO la nivel național și regional;
  3. Lansarea unui quiz interactiv destinat elevilor și studenților care va evalua cunoștințele acestora despre rolul NATO în combaterea crizei sanitare cauzate de Covid-19, dar și a știrilor false;
  4. Redactarea a două policy paper-uri care vor analiza modul în care NATO a gestionat criza și vor evalua și aportul României în cadrul NATO în această perioadă.

Acest proiect este finanțat de Divizia de Diplomație Publică a NATO