CRPE a împlinit 10 ani în 2019.
Zece ani în care am venit cu multe contribuții relevante la politicile publice din România ca parte a Uniunii Europene. 2019 a fost un an plin și tot ce am scris, dezbătut, analizat și promovat despre afacerile europene puteți citi în raportul nostru anual.
Ne-am luat câteva zile de vară să ne uităm la anul care a trecut și am trecut în revistă ce am făcut și ce vrem să urmeze. Ne-am dat seama că, cel puțin anul trecut, cel mai mare numitor comun al muncii noastre au fost tinerii, atât în România, cât și în Republica Moldova.
Iată pe scurt, povestea noastră din 2019:
– echipa CRPE s-a mărit cu două noi colege junior;
– am implementat șase proiecte cu și despre tineri – activiști, preocupați de viitorul UE, dar și viitori agricultori în licee agricole, antreprenori sociali sau provenind din grupuri dezavantajate – NEETs, lucrători de tineret;
– am organizat zece evenimente la care au participat peste 1.000 de tineri din diverse medii;
– am organizat training-uri pentru magistrați privind transpunerea unor directive sau decizii cadru și am „periat” legislația europeană în domeniul protecției copilului;
– în Republica Moldova, am continuat să consolidăm o rețea de tineri experți în domeniul justiției, care să lupte pentru statul de drept și consolidarea sistemului de justiție; La fel, am continuat să lucrăm alături de jurnaliști în explicarea afacerilor europene;
– am organizat și găzduit șapte competiții cu dezbateri online, quizz-uri și storytelling pentru tineri pe tema viitorului Uniunii Europene, alegerilor europarlamentare, campaniilor de dezinformare;
Am lucrat în trei proiecte europene cross-country despre cooperarea judiciară la nivel european și buna guvernare și în unul dedicat rolului avertizorilor de integritate și accesul la date deschise. Susținem prin proiectele noastre importanța transparenței și cooperării dintre autorități și societatea civilă, atât la nivel central, dar și local.
Am continuat, desigur, munca în unele dintre domeniile principale de interes ale CRPE – dezvoltarea satului românesc și a fermelor mici și mijlocii – prin documentare, analiză și advocacy pentru asociere, cooperative agricole, conectarea fermierilor la cunoaștere, revitalizarea învățământului profesional și tehnic agricol.
Republica Moldova înseamnă mult pentru echipa CRPE și am continuat să implementăm proiecte care să susțină reformele de la Chișinău, parcursul său european, buna guvernare, dar am lucrat și cu foarte mulți tineri cu un background variat – activiști civici, magistrați, jurnaliști, elevi sau studenți.
Despre toate acestea în raportul nostru, disponibil aici.
În 2020 ne adaptăm la ”noua normalitate” post-pandemie, continuăm toate aceste ”șantiere” – ocuparea tinerilor din medii și grupuri dezavantajate, rural, viitorul proiectului european și al fondurilor europene, buna guvernare si statul de drept și deschidem altele noi.
Mulțumim tuturor participanților, colaboratorilor, partenerilor și finanțatorilor noștri pentru bucuria de a think-ui și tank-ui împreună. Rămâneți pe recepție!
Echipa CRPE