Propuneri pentru un nou format al Parteneriatului Estic: PaE Plus

IEP_PolicyBriefNo3_Böttger_Ghinea.1-page-001Două think tank-uri europene, Centrul Român de Politici Europene (CRPE – România) și Institut für Europäische Politik (IEP – Germania), lansează raportul Propuneri pentru un nou format al Parteneriatului Estic: PaE Plus, scris de Cristian Ghinea, Director CRPE, și Katrin Bottger, Director adjunct IEP. În cadrul raportului, autorii consideră că Parteneriatul Estic și-a atins limitele în formatul său actual.

 

Summit-ul de la Riga nu poate fi considerat un eșec pentru că niciun rezultat al negocierilor nu putea mulțumi, în mod real, așteptările diferite ale celor șase țări. Totuși, Riga ar trebui să fie ultimul summit care utilizează același format pentru toate țările. Un format EU+3 +1+1+1 este mult mai plauzibil, cu un pachet extins al Parteneriatul Estic: PaE Plus. Acest format ar trebui să se concentreze pe implementarea integrală a Acordurilor de Asociere și deschiderea unor noi programe pan-europene către aceste țări (pe modelul Horizon 2020). În alte cuvinte, PaE Plus, format dedicat țărilor care au semnat Acorduri de Asociere, ar trebuie să fie un cadru special prin care Uniunea Europeană susține reformele din aceste țări.

Guvernele acestor țări ar trebui să privească actuala lipsă de perspectivă privind aderarea la Uniunea Europeană ca pe o poziție “În Așteptare” (nici “Da”, nici “Nu”) și să nu facă o obsesie din asta. Următorii 10 ani din cadrul formatului EU-PaE Plus vor fi dominați de implementarea Acordurilor de Asociere, documente juridice cuprinzătoare ce obligă atât UE, cât și țările asociate, la un proces de reformă care, de fapt, le pregătește pentru o viitoare aderare (similar cu situația țărilor central și est europene în anii 1990 și a țărilor din Balcanii de Vest mai târziu).

Raportul este publicat în cadrul proiectului “Cooperare regională: România-Moldova-Ucraina: punct cheie pentru stabilitatea regiunii Mării Negre post Crimeea”, proiect finanțat de Black Sea Trust-German Marshall Fund.

 O platformă online www.eueastdialogue.eu, dedicată diseminării de dezbateri, rapoarte și analize este disponibilă pentru think tank-urile și experții din regiune.