De mai bine de 14 ani, la CRPE ne concentrăm activitatea asupra cercetărilor în domeniul politicilor publice europene și naționale, lansăm campanii de advocacy și implicare civică, organizăm dezbateri publice și programe de formare. De peste 10 ani, am dezvoltat o expertiză semnificativă și în Republica Moldova în ceea ce privește parcursul de integrare europeană al țării.
În 2022 CRPE și-a continuat activitatea în cadrul programelor strategice în domenii precum participare civică și bună guvernanță, educație, dezvoltare rurală, sprijin pentru grupuri vulnerabile, dar a aprofundat și “fronturi” mai noi precum politicile verzi, schimbări climatice și capacitate administrativă.
În domeniul civic și de tineret, am adus împreună tineri în cadrul unui proiect de monitorizare civică în parteneriat cu alte organizații europene. Atât în România, cât și în Republica Moldova, am abordat problematica dezinformării și a știrilor false și am propus instrumente de creștere a rezilienței cetățenilor vizavi de acest fenomen,
În domeniul agriculturii am analizat sistemul de consultanță pentru fermieri din România și am explorat alte modele pe plan internațional, precum cel al serviciilor de extensie din SUA, care ar putea să sprijine accesul agricultorilor la informație, inovare și cercetare.
Educația, subiect prioritar pentru CRPE
Educația este una dintre prioritățile noastre – atât cea pentru meserii, învățământul profesional și tehnic (ÎPT), cât și educația civică. Am continuat activitățile de cercetare și advocacy în domeniul educației pentru agricultură, iar în acest an munca CRPE și a consorțiului programului „Creștem prin educație agricolă” a fost recunoscută prin câștigarea premiului al treilea în cadrul Galei Societății Civile.
În 2022 am demarat un proiect în parteneriat cu autoritățile publice din Piatra Neamț și Reșița de revitalizare a ÎPT pe plan local. De asemenea, am început să explorăm integrarea unor instrumente inovatoare și jocuri de rol în curriculum de educație civică în școli.
Cum ne implicăm pentru sustenabilitate
Am aprofundat tematica sustenabilității – de mediu și socială, concentrându-ne inclusiv asupra comunităților vulnerabile și încercând să inspirăm cetățenii spre un viitor mai verde și echitabil. Am crescut interesul tinerilor în a dezvolta comunități sustenabile prin activism civic pe teme de mediu și schimbări climatice în comunitățile din Lehliu Gară și Brănești.
În anul 2022, am organizat astfel diverse evenimente: de la competiții despre știri false, la conferința „De la practică agricolă la work-based learning”, la sesiuni de training pentru tinerii implicați în comunitățile lor și alte dezbateri locale și naționale pe teme precum mobilitate urbană și colaborarea dintre administrație și cetățeni. Am lansat 9 rapoarte de cercetare, analiză și recomandări de politici publice pe teme europene și naționale, iar în cadrul proiectelor noastre am colaborat cu parteneri din alte state europene precum Italia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Austria, Slovacia, Slovenia, Letonia.
Raportul integral al anului 2022 poate fi citit aici.